Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya ekonomisindeki bozulmalara ilişkin sinyallerin, Asya'daki ihracatın görünümünü bozması ve gelişen piyasa varlıklarının talebini azaltmasıyla Asya paraları bu haftayı düşüşle kapıyor.

Tayvan Merkez Bankası dün faizi değiştirmedi ve bankanın başkanı Perng Fai-Nan, küresel görünümdeki kötüleşmeden kaynaklanan yüksek risklere dikkat çekti. Kore Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Kim Jun II dün, merkez bankasının Temmuz'da büyüme tahminlerini düşürebileceğini söyledi. Malezya bu hafta hizmet üretimi büyümesinin 2011'de yüzde 6.8'den bu yıl yüzde 5.1'e gerileyecei tahmininde bulundu. Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'de de öncü satın alma yöneticileri PMI Endeksi, imalatın Haziran'da 8. kez üst üste düşebileceğine işaret etti.

Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişelerin devam ettiğini ve buna ek olarak küresel ekonomideki yavaşlamaya ilişkin endişelerin de olduğunu belirten Sumitomo Mitsui Banking Corp.'un Bangkok'taki traderlarından Kozo Hasegawa, Avrupa, Çin ve ABD'deki yavaşlalamaların Asya'nın ihracatını olumsuz etkileyeceğini, bunun da bölge paraları üzerinde satış baskı yaratacağını söyledi.

Hint rupesi bu hafta yüzde 2.3 değer kaybederek 56.7738 seviyesine çıktı. Rupe, sabah saatlerinde piyasa açılışında 56.8037'den rekor düşük düzeyini kaydetti. Tayland bahtı son 5 günde  yüzde 1.1 zayıflayarak 31.81'e gerilerken, Malezya ringgiti yüzde 0.9 değer kaybetti. Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.3 düştü.