Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Döviz hedge fonu şirketi FX Concepts LLC'nin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı John Taylor, Yunanistan ekonomisinin borç krizinden toparlanamayacağını ve ülkenin Euro Birliği'nden çıkmasının gerektiğini savundu.

Taylor, kısa vade için gerçeğin, herkesin durumu kurtarmaya çalışması yönünde olduğunu, ancak uzun vadeli olarak bakıldığında durumun, kurtarılamayacak noktaya geldiğinin görüldüğünü söyledi.

Euro, dolar karşısında dün yüzde 1.1 değer kaybederek 1.2567 seviyesine geriledi. Euro, dolar ile en son Aralık 2002'de eşdeğer düzeyde olmuştu.

Yunanistan, şu anda 3. yılını yaşayan borç krizi süresince Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan toplamda 240 milyar euroluk 2 kurtarma yardımı aldı. Ülke, borçlanma maliyetlerinin yüzde 7'nin üzerine çıktığı zaman kurtarmaya başvurmuştu. Yunanistan'ın yeni hükümeti şimdi Avrupa Birliği'nin ikinci kurtarma paketinin şartlarını gevşetmenin yollarını arıyor.

Kısa vadede eurodaki uzun pozisyonlarını koruduğunu belirten Taylor, Euro Birliği'nin kuzey ve güney olmak üzere iki bölgeye ayrılacağını öngördü. Avrupa'daki krizin büyüklüğünü kimsenin kabullenmediğini savunan Taylor, bölgenin euroyu kurtarma fırsatını kaçırdığını söyledi.

Taylor, Yunanistan'ın, Avrupa liderliğinin başarısızlığı olduğunu savundu.