Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Morgan Stanley, Credit Suisse Group AG ve diğer 13 küresel bankanın not indirimine bankalar, beklenenin aksi yönde tepki verdi ve ralli yaptı. Moody's'in not indirimi, kuruluşun değerlendirmelerin yapıldığını duyurduğu Şubat ayından bu yana speküle ediliyordu.

Moody's'in, Morgan Stanley'nin notunu, tehdit ettiği şekilde 3 kademe yerine 2 kademe indirmesinin ardından dün bankanın sigorta primleri düştü, hisseleri ise yüzde 4.6 oranında ralli yaptı. Citigroup Inc. ile birlikte notları çöp seviyesinin yalnızca 2 kademe üzerine çekilen Bank of America Corp.'un CDS'leri de iyileşti.

RBC Capital Markets'ın banka hisseleri analistlerinden Gerard Cassidy, Amerikan bankalarının bugün 3 yıl önce olduklarından daha güçlü olduğunu söyledi.

Moody's'in kırılgan güven ve daha sıkı kuralların, kazançları azalttığı gerekçesiyle sinyalini verdiği not indirimleri, ilk açıklamanın yapıldığı 15 Şubat'tan bu yana bekleniyor ve bankaları baskı altında tutuyordu. Bankalar üzerindeki baskılar, Avrupa'daki borç krizinin derinleşmesi ve bölge bankalarının durumuna ilişkin endişelerle de arttı.

4 ay sonra not indiriminin yapıldığı gün geldiğinde, birçok yatırımcının en kötü senaryoyu önceki aylarda fiyatlamış olması, bankaların, karamsar senaryolardan daha iyi gelen not indirimlerini olumlu karşılamasına neden oldu.