Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hatay'ın güneybatısında Türk uçağının düşürülmesiyle ilgili ''Her şey ortaya çıktıktan sonra ne gerekiyorsa yapılacağından kimsenin şüphesi olmasın'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Yamula Barajı kıyısındaki Kayseri Marina'da Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin brifing toplantısına gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Malatya'dan havalanan askeri uçakla en son 11.58'de bağlantının kesildiğini belirten Gül, görüşmeler neticesinde F-4 tipi, silahsız ve 2 pilotlu uçağın düşürüldüğünün ortaya çıktığını söyledi.

Uçağın düşürülme noktası ve olayın nasıl olduğuyla ilgili araştırmaların sürdüğünü kaydeden Gül, ''Her şey net olarak belli olduktan sonra şüphesiz ki ne gerekiyorsa o yapılacaktır'' diye konuştu.

Olayın ardından dün yetkililerle sürekli temas halinde olduğunu ifade eden Gül, ''Her şeyin net olarak ortaya çıkması gerekiyor. Şüphesiz ki böyle bir şeyin üzerinin örtülmesi mümkün değil, ne gerekiyorsa şüphesiz ki yapılacaktır. Bunda hiçbir tereddüttün söz konusu olmaması gerekir'' dedi.

Suriye'den yapılan uçağın ihlal üzerine düşürüldüğüne ilişkin açıklamanın hatırlatılması üzerine Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Uçağın düşürüldüğü kesin. Her şey netleşsin diye biz daha erken bu açıklamayı yapmadık. Çünkü bunlar neticeleri çok olan şeylerdir. Uçağın düşürüldüğü yerin kesin tespiti yapılmak üzere, ondan sonra ne gerekiyorsa yapılacaktır. Jet uçaklarının deniz üzerinde uçarkenki sürati düşündüğünüzde, sınırlara kısa mesafeli olarak girilip çıkılması rutindir biraz. Ege'de Karadeniz'de başka yerlerde bunlar rutin şeylerdir. Kötü niyet içermeyen, uçakların süratinden dolayı elde olmadan olan şeylerdir. Acaba öyle mi oldu, yoksa tamamen kendi karasularımızda mı oldu, bunlar ortaya çıkacak. Bunlar neticeleri ağır olan konular olduğu için daha detaylı açıklamaları erkenden yapılamıyor. Her şey ortaya çıktıktan sonra ne gerekiyorsa yapılacağından kimsenin şüphesi olmasın.''

-''Uçağın parçaları bulundu''-

Cumhurbaşkanı Gül, konuyla ilgili Suriye ile temas olup olmadığının sorulması üzerine telefon temaslarının yapıldığını belirterek,'''Biz, güvenlik olmadığı için Suriye'den temsilcilerimizi çektik. Bu, temasın hiç olmadığı anlamına gelmez'' dedi

Pilotların aranmasının devam ettiğini, karanlık olduğunda hava unsurlarının devreden çıktığını ancak denizden aramaların devam ettiğini dile getiren Gül, ''Uçağın parçaları bulundu biliyorsunuz, onlar tespit edildi. Günün aydınlanmasıyla hem karadan hem denizden arama devam ediyor. İnşallah pilotlar sağ bulunurlar. Şu anda birinci önceliğimiz bu'' diye konuştu.

Gül, Suriye'nin de arama çalışmalarına katıldığını söyledi.