Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar euro karşısında, Fed'in hafta içindeki toplantıda ilave varlık alımına gitme kararı almaktan kaçınması ve portföyündeki tahvillerin vadesini uzatmaya gitmesi sonrası, üç haftadır ilk kez yukarı yönde hareket etti.

Euro dolar karşısında, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Fed'in bu yıl için büyüme tahminini düşürmesine neden olan Euro Bölgesi borç sorununu çözmek için doğrudan kurtarma fonunun kullanılmasına muhalefet etmesinin ardından değer kaybetti. Japon yeni, ekonomiyi desteklemek için parasal teşviğin genişletilebileceği beklentisine bağlı olarak, 16 önemli para biriminin tümü karşısında düştü. Avrupa Birliği liderleri, 28-29 Haziran'da Brüksel'de bir araya gelecek. Liderler böylece, Yunanistan'daki krizin euroya tehdit oluşturmasından bu yana 19'ncu kez toplanacak.

New york'ta Deutsche Bank 10'lar grubu Döviz stratejisi küresel müdürü Alan Ruskin, "Büyüme verileri oldukça zayıf ve Fed'in tahmini algılanandan daha kötümserdi" dedi ve "Dolar riskten kaçınma hareketlerinden beklenenden daha fazla faydalanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Dolar geçen hafta euro karşısında yüzde 0.5 değer kazanarak 1.2570 dolar seviyesine çıktı. Avrupa ortak para birimi yen karşısında yüzde 1.6 yükselerek 101.10 yen seviyesine çıktı ve 22 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Japon para birimi dolar karşısında yüzde 2.2'lik düşüşle 80.43 seviyesine indi ve 2 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi.