Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

28-29 Haziran'daki zirvenin öncesinde Avrupalı liderlerin büyüme planında işbirliği yapmakta anlaşması ve Japonya'da vergi artışlarına muhalefetin büyümesi arasında kalan Tokyo Borsası, kayıplar ve kazançlar arasında gidip geldi.

Çip üreticisi Renesas Electronics Corp., Nikkei gazetesinin, şirketin 50 milyar yenlik sermaye artışına gidebileceğini yazmasının ardından yüzde 2.1 değer kaybetti. Çinli fabrikalar için otomasyon kontrolleri üreten Fanuc Corp., Citigroup Inc.'in, Çin'in büyüme tahminini düşürmesinin ardından yüzde 1.2 düştü. Satışlarının neredeyse üçte birini Avrupa'da kaydeden Hosokawa Micron Corp. yüzde 1.9 primlendi.

Yatırımcıların bekleme modunda olduğunu belirten Tokyo'daki Shinkin Asset Management Co.'nun yatırım yöneticilerinden Naoki Fujiwara, bu haftaki AB zirvesi ve Japonya'nın tüketim vergisi görüşmelerinden ötürü yatırımcıların pozisyon almaktan kaçındığını söyledi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.3 kayıpla 8i769.76 puana geriledi. Daha erken saatlerde yüzde 0.5 artıda seyreden endekste işlem hacmi yüzde 25 ile 30 günlük ortalamanın altında seyretti. Topix Endeksi yüzde 0.3 düşüşle 748.64 puandan işlem gördü ve endekste değer kaybeden her 2 hisseye karşılık 3 hisse değerlendi.

Japon hisselerinde kayıplar, Citigroup'un Çin'in 2012 büyüme tahminini yüzde 8.1'den yüzde 7.8'e düşürmesinin ardından arttı.