Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan, dolar karşısında rekor düşük seviyeye gerileyen rupeyi desteklemek için bir dizi yeni önlem açıklayacak. Rupedeki düşüş fiyat baskılarını artırırken, dış borçlarını ödeyen şirketlerin maliyetini de yükseltiyor.

23 Haziran'da Hindistan Maliye Bakanı Pranab Mukherjee, hükümet ve merkez bankasının açıklama yapacağını duyurdu. Hükümet yetkililerinden biri, 12 önlemi içeren plan kapsamında Hindistan tahvillerindeki yabancı yatırım sınırının yükseltilebileceğini söyledi.  

Geçtiğimiz yıl dolar karşısında yüzde 20 değer kaybederek Asya'nın en kötü performansına sahip olan rupe, merkez bankasını geçtiğimiz hafta faiz indiriminden alıkoyan enflasyon oranının yükselmesinde de etkili oldu. Hindistan başbakanının, baş ekonomik danışmanı Chakravarthy Rangarajan, geçtiğimiz ay rupeyi desteklenmesinin bir yolunun, deniz aşırı ülkelerdeki vatandaşları çekmek için tahvil çıkarmak olduğunu söyledi.

Durumun oldukça vahim olduğunu belirten Standard&Poor's'un yerel şubesi Crisil Ltd.'ın başekonomisti Dharmakirti Joshi, dolar arzının artırılması gerektiğini söyledi. Joshi, çok fazla Döviz tabanlı tahvil ve diğer ödemelerin itfasının yaklaştığını ve dış borç alanlar üzerindeki baskıların da arttığını söyledi.

Hindistan Merkez Bankası Başkanı Duvvuri Subbarao bugün altyapı tahvillerine yatırımlara ilişkin kuralları gevşetebilir.