Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Perşembe ve Cuma günü yapılacak AB zirvesinin, borç krizini çözecek önlemler üretmekte başarısız olacağı endişeleri euroyu, dolar karşısında 2 haftanın en düşüğüne yaklaştırdı.

Yunanistan'daki risklerin yayılmasının, borçlanma maliyetlerini sürdürülemez seviyelere çıkardığı İspanya ve İtalya'nın hazine ihalelerinin öncesinde euro, dün sterlin karşısında kaydettiği kayıpları sürdürdü. Moody's dün borç yükü ve artan emlak kredileri kayıplarını gerekçe göstererek 28 İspanyol bankasının kredi notunu indirdi. Asya Borsalarının, küresel kayıpları genişletmesiyle dolar talepleri arttı.

AB liderlerinin zirvesinden umutsuz olduklarını belirten Commonwealth Bank of Australia'nın baş Döviz stratejisti ve uluslararası ekonomi müdürü Richard Grace, ABD dolarının oldukça güçlü olmayı sürdürdüğünü söyledi.

Dün dolar karşısında 1.2471 seviyesinden 12 Haziran'dan bu yana en düşüğünü test eden euro, dolar karşısında 1.2506'dan işlem gördü. Euro, sterlin karşısında dünkü yüzde 0.4'lük kaybının ardından bugün 80.30 pensden fiyatlanıyor. Yen, euro karşısında yüzde 0.2 değerlenerek 99.46 düzeyine çıktı. Dolar/Yen 79.53 oldu.

Euro, 24 Şubat'ta 1.3487'den kaydettiği zirvesinin altında ve dolar karşısında yüzde 3.5 aşağıda seyrediyor. MSCI Asya Pasifik endeksi bugün yüzde 0.5 düştü.