Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'nın sanayi üretimi, Avrupa'dan gelen zayıf talebin otomobil üretimini sınırlaması üzerine Mart 2011'deki deprem ve tsunamiden bu yana en sert düşüşüne işaret etti.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre sanayi üretimi Mayıs'ta aylık bazda yüzde 3.1 gerileyerek, Bloomberg Haber'in medyan tahmini olan yüzde 2.8'lik düşüşün altında kaldı. Sanayi üretimi Nisan'da yüzde 0.2 düşmüştü. Sanayi üretimindeki düşüşte tatilin etkisinin olabileceği düşünülüyor. Mitsubishi UFJ Morgan Stanley de deprem sonrası verilerde mevsimsellikten arındırılmış verilerin hesaplanmasında sıkıntıların olduğunu söylüyor.

Tokyo Hükümeti'nin, deprem ve tsunamide hasar görmüş alanları yeniden inşa için verdiği 20 trilyon yenlik harcama yardımları, ülkenin ekonomik büyümesini 3 çeyrek üst üste destekledi. Ancak Avrupa'daki borç krizi ve yenin güçlenmesi, kamu harcamalarının etkisinin düştüğü zamanda ihracatları azaltarak, toparlanmaya zarar veriyor.

Bugünkü rakamların üretimde "hassaslaşmaya" girildiğine işaret ettiğini belirten Daiwa'nın ekonomistlerinden Satoshi Osanai, başta Avrupa olmak üzere küresel talepteki yavaşlamanın, üretimi olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Otomobilleri de kapsayan ulaşım araçları üretimi Mayıs'ta yüzde 11.1 ile toplam üretimde en sert düşüşü kaydetti. Hükümet, bu düşüşün gerekçesi olarak Avrupa'daki talepleri gösterdi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.1 aşağıda seyrediyor.