Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore, Euro Bölgesi'nde borç krizinden ötürü ülkenin büyüme  tahminini aşağı çekmesinin ardından, kötüleyen ekonomik şartlara karşı daha fazla mali hamlede bulunabileceğine işaret etti.

Maliye bakanlığının direktörlerinden Choi Sang Mok, hükümetin dün açıkladığı, küçük şirketlere ve düşük gelirlilere destekleri de kapsayan 8.5 trilyon wonluk (7.4 milyar dolar) ekonomik yardım önlemlerinin, şartların kötülemesi hâlinde daha fazla hamle imkanı da tanıdığını söyledi.

İspanya'nın borçlanma maliyetlerinin, euro krizinde daha yapılması gereken çok fazla şeyin gerektiğine işaret ederken, bölgedeki kemer sıkma programları, Asya'nın iharacatını olumsuz etkiliyor. Güney Kore Maliye Bakanlığı dün ülkenin bu yılki GSYH büyümesi tahminini yüzde 3.7'den yüzde 3.3'e düşürdü.

Avrupa'daki borç krizinden kaynaklanan sorunların, Güney Kore'nin yeni büyüme hedefini bile tutturmasını zorlaştıracağını söyleyen Eugene Investment&Futures'ın analistlerinden Kim Nam Hyun, en kötünün henüz geride kalmamış olabileceğini belirtti.

Güney Kore Hükümeti dün sermaye akışlarındaki volatiliteye tampon oluşturmak üzere bankalara daha fazla Döviz mevduatları çekmeye yönelik teşvikler de açıkladı. Hükümetin büyüme tahminini düşürmesi, merkez bankasını da tahminlerinde değişiklik yapmaya itti. Maliye Bakanlığı, Güney Kore'nin önümüzdeki yıl yüzde 4.3 büyüyeceğini öngördü.

Ülkede bugün açıklanan veriler, sanayi üretiminin Mayıs'ta yüzde 1.1 ile beklentinin üzerinde büyüdüğünü gösterdi.