Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Avrupalı liderlerin İspanyol bankalarına verilecek acil kredilerde geri ödeme kurallarını esnetmesi ve İtalya'ya potansiyel yardım için koşulları gevşetmesinden olumlu etkileniyor. Euro son sekiz ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirirken, ABD endeks vadeli kontratları, Asya hisse senetleri ve emtia grubu, yılın ilk yarısının son işlem gününde en az yüzde 1'lik yükselişler gerçekleştirdi. Dolar güçlü bir değer kaybı yaşarken, petrol yukarı yönde hareket etti.

Euro Tokyo saati ile 13:06'da yüzde 1.1 yukarıda seyrediyordu ve 27 Ekim'den bu yana en güçlü yükselişini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 1 yükselirken, FTSE 100 endeks kontratı yüzde 1.6'lık bir çıkış gerçekleştirdi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.6'lık bir çıkış gerçekleştirdi. 24 emtiayı içeren S&P’s GSCI Endeksi, eptrol fiyatlarının New York'ta yüzde 1.6 yükselmesi ve bakırdaki yüzde 1.4'lük prim ile birlikte, son üç haftanın en güçlü yükselişini gerçekleştirmeye yönlendi. Asya tahvil riski düştü ve Dolar Endeksi yüzde 1 geriledi.

Brüksel saati ile sabaha karşı 4:30'da sona eren ve 12 saat süren toplantının ardından, 17 üyeli Euro Bölgesi'nin liderleri, İspanyol bankalarına verilecek kriz kredilerinde, hükümetlerin tercihli kreditör statüsü elde etmelerine yönelik koşulu ortadan kaldırıp, finans kuruluşlarına hükümetler üzerinden gitmeden yeniden sermayelendirme imkanı tanıyarak, bölgedeki borç krizine çözüme daha da yaklaştılar. Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Almanya'nın buyruklarına karşı açılan isyana öncülük etti ve ağır darbe almış ülkelere hızlı yardım çağrısında bulundu.

Hong Kong'da Morgan Stanley'in şef stratejisti Jonathan Garner, "Ağır bir dram havası vardı" dedi ve "Fransa, İspanya ve İtalya'nın yanında yer aldı ve bu üç ülkenin tümü, eğer biri çıkıp tahvil piyasalarındaki kısa vadeli istikrar sorunu ve İspanya'daki banka problemi ile uğraşmazsa, mali birlik konusunda uzun dönemli hedeflerine ve/veya büyüme tedbirlerine yönelik adım atamayacaklarını açıkça belirtti" değerlendirmesinde bulundu.