Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderlerin, İspanyol bankalarının acil kredileri geri ödemeleri kurallarını gevşetmesi ve İtalya için olası bir yardım kapısını açık bırakmasıyla Tokyo Borsası erken saatlerdeki kayıplarını geri aldı.

Satışlarının neredeyse üçte birini Avrupa'da kaydeden fotoğraf makinası üreticisi Canon  Inc. yüzde 1.8 yükseldi. Nomura Holdings Inc., yatırımcıların, şirketin "bilgi sızdırılması" konusunu görüşmek üzere bugün yapacağı basın toplantısı öcesinde hisselerini satın alması üzerine finansal aracı kuruluşlardaki kazançlara öncülük etti. Sparx Group Co. yüzde 18 değerlendi.

Birçok yatırımcının Avrupalı liderlerin bu zirvede hiçbir ilerleme kaydetmesini beklemediğini hatırlatan Okasan Online Securities Co.'nun başstratejisti Yoshihiro Ito, ancak ciddi hamleler geldiğini söyledi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.3 kazançla 8,989.43 puana çıkarken, endeksteki işlem hacmi de 30 günlük ortalamanın yüzde 10 üzerinde gerçekleşti. Nikkei 225 Endeksi bu çeyrekte yüzde 11 düştü. Geniş kapsamlı Topix Endeksi yüzde 1.3 artışla 768.84 puana yükseldi. Endeks daha erken saatlerde Japonya'nın sanayi üretiminin 2011'deki depremden bu yana en sert düşüşüne işaret etmesinin ardından yüzde 0.6 gerilemişti.

Hisseler AB Başkanı Herman Van Rompuy'un uro Bölgesi liderlerinin, hükümetlerin, İspanyol bankalarına vereceği kriz kredilerinde imtiyazlı kreditör statüsü alma zorunluluğunu kaldırdığını açıklamasının ardından artıya döndü. Rompuy, bankaların, hükümetleri baypas ederek, kurtarma fonlarıyla doğrudan sermayelendirilebileceğini de açıkladı.

Euro, yen karşısında yüzde 1.1 değerlenerek, Japon ihracatçılarından kazançlarının değerini artırdı.

Topix Endeksi, ABD, Çin ve Avrupa'ya ilişkin endişelerle 27 Mart'ta kaydettiği bu yılın zirvesinden yüzde 15 düştü.