Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

GERGİN ZİRVE

Zirveye Almanya’ya karşı Fransa – İtalya – İspanya bloğu şeklinde çıkan üçlünün çok kuvvetli muhalefet ettikleri içeriden gelen haberler arasında. Kaynaklara göre en basit önerilere bile ayak direyen 3’lü blok kısa vadede piyasa endişelerinin giderilmesini ve ekonomik gelişmelerinin önüne engel olan yüksek faizin indirilmesi için gerekli adımların atılmasını istediler. Avrupa Yatırım Bankası‘nın (EIB) 10 milyar euroluk sermaye artışı ve 27 üyeli birlikte büyümenin canlandırılması için kurulması düşünülen  130 milyar euroluk altyapı yatırım fonu da 3’lü ittifak tarafından bloke edildi. Toplantının gidişatının endişe verici olduğunu gören ve karşısında gerçekten zor durumda ve talepkar ülkeler bulan Merkez siyasi ödünler vermek zorunda kaldı.

Daha önce Yunanistan’da yaşanan ve bono sahiplerinin net bugünkü değer üzerinden % 70 zarar ettikleri ancak Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) nominal değerleri aynen koruduğu bono takası sonrasında yatırımcılar acı tecrübeler edindiler. Böylece özel sektör kreditörleri, kamuya göre ikincil alacaklı konumuna düşümüş ve tercihli alacak kavramı gündeme gelmişti. Aynı durumun İspanya’da da olabileceğini düşünen yatırımcılar ellerindeki İspanya bonolarını her seferinde satmaya başlamış ve 10 yıllık faiz % 7’yi geçmişti. Fonun kendi içi kurallarına göre Avrupa Denge Mekanizması (ESM) alım yaptığı bonolarda kamudan kabul ediliyor ve öncelikli alacaklı konumuna geçiyordu. Son alınan kararlara göre bu şart kaldırılmış durumda. EFSF (Avrupa Finansal İstikrar Fonu) 2013’te görevini tamamlayınca ESM’e devrolacak ve başkan olarak da Regling kalmaya devam edecek. İki fonun toplam büyüklüğü 500 milyar euro olarak kalacak ve fonlardan yararlanmak için yardım talep etmek ve ardından da daha önce verilen sözlere uyulması gerekecek. Sözlere uymakla mali pakta sadık kalmak teknik olarak yakın kabul ediliyor. Buna göre ise ülkelerin kamu maliyelerini kontrol altında tutmaları ve belirlenen oranlar aşıldığında otomatik cezalara maruz kalınacağı biliniyor. Zirvede alınan bir diğer yeni karar ise bankalara doğrudan sermaye konmasıyla ilgili. Merkel’in şiddetle itiraz ettiği bu madde de bazı şartlarla kabul edilmiş durumda. Buna göre bir denetleyici otorite kurulması ve EIB + ECB ile birlikte denetim mekanizmasını bu üçlünün çalıştırması ve uygun hale gelen ya da gelme planı sunan bankalara yardımın EFSF ve ESM aracılığıyla yapılması bekleniyor.

Bugün de devam edecek zirvede toplantılar TSİ 12:00’de başlayacak. Toplantının sonunda açıklanacak karar metni merakla beklenirken liderlerin bugün detayları netleştirmesi ve uzun vadeli entegrasyon konusunda da görüş bildirmeleri bekleniyor. Diğer yandan İrlanda’ya yapılan mali yardımın da yeniden görüşüleceği bildirilirken hafta başında Troyka’nın varacağı Yunanistan’ın da sahip olduğu paketi müzakere etmesi bekleniyor.

Euro/Dolar gelen açıklamalarla 1.26’nın üstünü denerken son gelinen nokta 1.2588. Gelişen Piyasa kurlarında da alımlar yaşanırken Dolar / TL güne 1.8142’den başlıyor ve TL % 0.84 değer kazanıyor. İngiltere FTSE 100 Endeksi’nin vadeli işlemlerde % 1.74 primli olduğu ve ABD endeks vadelilerinin de % 1’den fazla artıda oldukları ekranlardan okunuyor. ABD tipi ham petrol ise varil başına 79.69’dan alıcı buluyor ve % 2.59 primli. Sanayi üretimi beklentilerin altında kalan Japonya’da Nikkei 225 Endeksi % 1.88 primli ve Dolar / Yen 79.40’tan işlem görüyor. Dolar Endeksi 82’nin altına indi ve değerli metalleri destekliyor. Spot altın ons başına 1.566’dan işlem görürken dün sert düşen gümüş ise % 1.94 primli. Asya’da MSCI Endeksi % 2.2 yukarıda ve 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi ise % 0.44 primli.

 
Bugün açıklanacak veri akışı şu şekilde :

 

- FRANSA'DA 1.ÇEYREK GSYH (FİNAL) AÇIKLANACAK 08:30 ÖNCEKİ: %0,0

- ALMANYA'DA NİSAN AYI İNŞAAT SİPARİŞLERİ AÇIKLANACAK 09:00

- ALMANYA'DA MAYIS AYI PERAKENDE SATIŞLAR AÇIKLANACAK 09:00

- TÜİK MAYIS AYI DIŞ TİCARET DENGESİ AÇIKLANACAK 10:00

- TÜRKİYE'DE 1.ÇEYREK TOPLAM DIŞ BORÇ STOKU AÇIKLANACAK 10:00

- EURO BÖLGESİ'NDE HAZİRAN AYI TÜFE AÇIKLANACAK 12:00

- ABD'DE MAYIS AYI KİŞİSEL GELİRLER, HARCAMALAR VE ÇEKİRDEK PCE AÇIKLANACAK 15:30

- ABD'DE HAZİRAN AYI CHİCAGO PMI AÇIKLANACAK 16:45 ÖNCEKİ: 52,7

- ABD'DE MİCHİGAN ÜNİVERSİTESİ TÜKETİCİ GÜVENİ AÇIKLANACAK 16:55

- ABD'DE HAZİRAN AYI CB TÜKETİCİ GÜVENİ AÇIKLANACAK 17:00 ÖNCEKİ: 64,9

 

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü