Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, Avrupa Birliği'nin (AB) OPEC'in en büyük ikinci ihracatçısı İran'a ambargo uygulayacağı spekülasyonu ve Norveç'teki grevin petrol arzını düşürmesi sonucu, son dokuz ayın en düşük seviyesinden sıçrama yaptı.

Petrol kontratları yüzde 2.3 yükseldi ve bu hareket sonucu, 2008 yılının son çeyreğinden beri görülen en güçlü kaybını bir miktar azalttı. Bloomberg'in anketine göre, AB'nin 1 Temmuz'dan itibaren İran petrolüne satınalma, nakliye, finansman ve sigorta konusunda yasaklama getirmesi, petrol fiyatlarında yükseliş getirebilir. Norveç'te 2004 yılından beri görülen enerji sektörü grevi bugün altıncı gününe girdi. Petrol ayrıca, Avrupalı liderlerin bölgedeki borç sorununu çözme yolunda bazı tedbirler açıklamasından da destek buldu.

Sydney'de CMC Markets şef piyasa analisti Ric Spooner, "İran'a yönelik ambargo başlamak üzere ve bunun piyasa üzerindeki etkisini zamanla göreceğiz" dedi ve "Bu ambargo piyasada arzın azalmasına neden olacak, ancak soru şu; stoklarda ne kadar azalma yaratacak ve fazla kapasiteyi ne ölçüde etkileyecek" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos vadeli petrol kontratı New York Mercantile Exchange (NYMEX) elektronik işlemlerinde, 1.78 dolar artarak varil başına 79.47 dolara kadar çıktı ve Sydney saati ile 14:17'de varil başına 79.29 dolara geldi. Kontrat dün 2.52 dolar ya da yüzde 3.1 düşerek varil başına 77.69 dolara kadar inmiş ve 4 Ekim'den bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirmişti. Fiyatlar bu yıl yüzde 20 ve bu çeyrekte ise yüzde 23 düştü.

Ağustos vadeli Brent petrolünün varil fiyatı Londra'daki ICE Futures Europe piyasasında, 1.30 dolar ya da yüzde 1.4 yükselerek 92.66 dolara çıktı. Bu kontrat 31 Mart'tan bu yana yüzde 25 düştü ve 2008 yılının son çeyreğinden bu yana en kötü çeyrek dönem performansını gösteriyor. Avrupa gösterge petrolü Brent ile ABD göstergesi Nymex kontratı arasındaki fiyat farkı, dünkü seviyesi olan 13.67 dolardan 13.37 dolara geriledi.