Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği liderlerinin, İspanyol bankalarının kurtarma kredisinin geri ödenmesi şartlarını gevşetmesi ve İtalya'ya gerekebilecek olası yardımın şartlarını kolaylaştırmasıyla Euro krizine dair iyimserlik arttı; emtia son 3 haftanın en büyük sıçramasına işaret etti.

Standard&Poor's GSCI Spot Endeksi yüzde 1.8 kazançla 577.49 puana çıkarak 6 Haziran'dan bu yana en büyük artışını kaydetti. Ham petrol yüzde 2.9 ve bakır yüzde 2.1 değer kazandı. Endeksteki yükseliş, 2. çeyrekteki kayıpları yüzde 16'ya geriletse de, S&P GSCI Spot Endeksi 208'in son çeyreğinden bu yana en kötü çeyrek performansını gösterdi.

Brüksel'de sabaha karşı biten görmelerden, İspanya'nın banka kredilerinde hükümetlere tanınan "imtiyazlı kreditör" statüsünün düşürülmesinde anlaşıldı. AB Başkanı Herman Van Rompuy, bankaların da artık hükümetleri baypas ederek fonlanabileceğini açıkladu.

National Australia Bank Ltd.'ın analistlerinden Alexandra Knight, Avrupa'daki temel sorununu hâlâ devam ettiğini, ancak bugünkü kararların piyasaları bir miktar rahatlattığını ve güven sağladığını söyledi.

Avrupalı liderler aynı zamanda ekonomistlerin endişelerine neden olan İtalya ve İspanya'nın borçlanma maliyetlerini de görüştü.