Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'deki zayıflamanın etkisiyle ülkenin zenginlerin mücevher ve saat gibi lüks alımlarını azaltması sonucunda, Hong Kong'taki perakende satışları 2009'dan bu yana en düşük büyümesine işaret etti.

Perakende satışlar Mayıs'ta yıllık bazda yüzde 8.8 artış kaydederek 4.6 milyar dolara yükseldi. Ocak ve Şubat rakamları da mevsimsellikten arındırıldığında, bu artış Eylül 2009'dan bu yana en zayıf kazanç oldu.

Asya'nın en büyük ekonomisindeki yavaşlama, geçtiğimiz yıl perakende satışlarda rekor kazançlar açıklayan Hong Kong'u da zorluyor. 1-2 Temmuz'da açıklanan imalat endekslerinin geçtiğimiz ayda zayıflamaya işaret etmesinin ardından para politikasının gevşetilmesi, Çin'in yeniden hız kazanmasına yardımcı olabilir.

Çinli yatırımcıların tüketim iştahının geçtiğimiz yıldan düşük olduğunu söyleyen Australia and New Zealand Banking Group Ltd.'ın Hong Kong'taki ekonomistlerinden Raymond Yeung, bu verinin, Hong Kong'lu perakendeciler için "uyarı sinyali" olduğunu belirtti.

Nisan'da yüzde 11.4 artış kaydeden Hong Kong'taki perakende satışların Mayıs'ta yüzde 9.4 yükselmesi bekleniyordu.

1 Temmuz'da görevine başlamış olan Hong Kong'un CEO'su Leung Chun-ying, yoksullara yardımcı olma vaadini yerine getirebilmesi için şehrin büyümesini sürdürmesi gerekiyor.