Bloomberght
Bloomberg HT Kültür Sanat Seyahat Denize düşen Yunanistan kruvaziyere sarıldı

Denize düşen Yunan, Türk'ün kruvaziyerine sarıldı

Ekonomik krizin pençesindeki Yunanistan kruvaziyerlerde Türklerle işbirliğine gitmek istiyor, Helenik Limanlar Birliği Başkanı Anomeritis, "Doğu Akdeniz'deki limanlar olarak çok sıkı işbirliği yapmalıyız" çağrısında bulundu

Giriş: 04 Temmuz 2012, Çarşamba 08:27
Güncelleme: 05 Temmuz 2012, Perşembe 09:26

Helenik Limanlar Birliği ve Pire Limanı Başkanı Yorgos Anomeritis, Türkiye ve Yunanistan'ın kruvaziyer turizmde sıkı bir işbirliği içinde olması gerektiğini belirtti.

Yunanistan'da tarım ve turizm bakanlığı yapan, Abdi İpekçi Barış Ödülü sahibi olan Anomeritis, Medcruise Line Üstyöneticisi (CEO) Stavros Hatzakos ile İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti.

Türk Kruvaziyer Forumu'na katılmak üzere İzmir'e geldiklerini belirten Anomeritis, kruvaziyer sektörünün Doğu Akdeniz'deki gelişmesinin çok faydalı olacağını, bu destinasyonda Pire ve İzmir'in en büyük iki liman olduğunu belirtti.

Kruvaziyer turizminin tek bir limanla yapılmadığını, rotadaki tüm limanların başarısının gerekli olduğunu vurgulayan Anomeritis, şöyle konuştu:

''Bizi sadece deniz değil, kruvaziyer gemiler de birleştiriyor. Pire'nin de İzmir'in de pazarladığı ürün turizm ve medeniyet. Öncelikle komşular ve daha sonra Akdeniz'deki tüm limanlar olarak ama özellikle Doğu Akdeniz'deki limanlar olarak çok sıkı işbirliği yapmalıyız. Çünkü kruvaziyer turizmde bir liman kötüyse diğer limanlar da kaybeder. Pire'de kruvaziyer gemileri için 19 rıhtım var, yeni yapılanlarla bu sayı 25'e çıkacak. Ancak Mykonos, Santorini ve Rodos ile ilgili sorunlarımız var. Bu çevrede bu güzergahta sağlam limanlara ihtiyacımız var. Kruvaziyerle ilgili ortak çıkarlarımızı belirlemeli, iki ana çıkış limanı olmak için işbirliği yapmalıyız.''

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş ise Yunanistan'ın geçmişte turizmde iyi durumda olması nedeniyle işbirliğine yanaşmadığını ancak bugün Türkiye'nin 6. büyük turizm ülkesi haline geldiğini belirterek, ''Hiçbir şey için geç değil. Sıkı işbirliğine girmemiz gerekiyor. Uzakdoğu'da Türkiye ve Yunanistan ortak turizm pazarlamasını yapıyoruz. Ama maalesef Yunan meslektaşlarım bu konuda çok ilgili değiller. Yunanistan'da kruvaziyer turizmden pay alamayan çok sayıda liman var'' dedi.

-''Vize fiyaskosu''

Demirtaş, vize sorununun çözümü konusunda Yunanistan'ın attığı adımın tam anlamıyla bir ''Fiyaskoyla'' sonuçlandığını öne sürdü.

Yunan yetkililerin kendilerine Antalya ve Bodrum'da vize bürosu açılacağını, kapıdan başvuruyla kolaylıkla ve süratle vize alınabileceğini söylediğini ancak uygulamada vize başvurusunun yine önceden yapıldığını, 15 günlük, tek giriş çıkışlı verildiğini ve giriş noktalarında saatlerce vize almak için beklemek zorunda kalındığını ifade etti.

Demirtaş, Ege'de dolaşan binlerce yatın yine aynı sıkıntılar nedeniyle Yunan adalarına geçemediğini, yük taşımacılığında da İzmir-Sakız-Pire hattının bir türlü çalıştırılamadığını, İzmir'den Atina'ya giden yükün karayoluyla Trakya'yı dolaşmak zorunda kaldığını ifade etti.

Demirtaş, Yunanistan'da kurulan yeni kabinenin bu sorunların farkında olması gerektiğini kaydetti.