Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Avrupa ve Çin merkez bankalarının ekonomiyi desteklemek için para politikalarını gevşeteceği beklentilerinden olumlu etkileniyor. Asya hisse senetleri yükselerek bu yılın en uzun süreli çıkış dönemini gerçekleştirmeye hazırlanırken, Kore para birimi won son iki ayın en yüksek seviyesine çıktı ve kredi riski düşüşünü yedinci güne taşıdı. kauçuk fiyatları, ABD'de fabrika siparişleri ve oto satışları verilerinin beklenenden hızlı artmasının ardından değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi altı gündür yükseliyor ve Tokyo saati ile 12:21'de yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi fazla bir değişiklik göstermedi. Kore wonu dolar karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 1,134.55 seviyesine çıktı. Kauçuk Tokyo'da son bir ayın zirvesine tırmandı. Asya'da tahvillerin temerrüte karşı sigorta maliyeti (CDS'ler ya da kredi riski), Şubat ayından bu yana en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirmeye yönlendi.

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) yarınki toplantısında, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, faizleri düşürmesi beklenirken, Çin'de hükümetle bağlantısı olan bir gazete, politika yapıcıların bu yıl üç kez daha bankalara uygulanan zorunlu karşılıkları düşürebileceğini kaydetti. Uluslararası Para Fonu (IMF), dünyanın en büyük ekonomisi ABD için büyüme tahminini düşürmesi ile birlikte, Fed'in para politikasını daha da gevşetme ihtiyacı duyabileceğini belirtti.

Singapur'da UBS AG'nin varlık yönetim birimi şef yatırım yetkilisi Kelvin Tay, "Önümüzdeki birkaç hafta boyunca rallinin sürmesi için potansiyel var" dedi ve "Merkez bankalarının elleri çok fazla bağlı değil ve ekonomiyi destekleme çabaları dahilinde, belki de para politikalarını gevşetmeye yönelebilirler" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de dün açıklanan fabrika siparişleri verisi Mayıs ayında, son üç ayda ilk kez yukarı yönde hareket etti. General Motors Co., Ford Motor Co. ve Chrysler Group LLC'nin açıkladıkları ABD'de oto satışları rakamı analistlerin beklentilerinden daha iyi çıktı. Bu açıklama sonrası, otomotiv sektörünün projeksiyonları aşacağı ve kauçuk oto lastikleri için talebin artabileceği beklentileri güçlendi.