Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa ve Çin'in büyümeyi desteklemek üzere harekete geçeceğinin speküle edilmesi ve ABD'de beklentinin üzerinde gelen fabrika sipariş verilerinin etkisiyle Tokyo Borsası ikinci gününde de yükseldi.

Satışlarının yüzde 23'ünü Amerika'da kaydeden inşaat ekipmanları üreticisi Komatsu Ltd. yüzde 2.2 primlendi. Japonya'nın en büyük enerji şirketi Inpex Corp., ham petrolün 1 ayın zirvesine tırmanmasının ardından Inpex Corp. yüzde 3.3 değerlendi. Japonya'nın en büyük havayolu şirketi All Nippon Airways Co., hisse satışı açıklamasının ardından yüzde 0.5 düştü.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.6 kazançla 9,116.24 puana yükselirken, geniş kapsamlı Topix Endeksi yüzde 0.3 artışla 779.30 puana çıktı. Topix Endeksi dün yüzde 1 artarak 2 Mayıs'tan bu yana en yüksek kapanışına işaret etti. Yenin bugün 16 önemli para biriminin 11'ine karşı değer kazanmasından ötürü kazançlar sınırlı oldu.

Boğalar ve ayıların 2 ayda bir yer değiştirdiklerini, şimdi de boğaların sırası olduğunu söyleyen Daiwa SB Investments Ltd.'ın Tokyo'daki baş stratejisti Soichiro Monji, piyasanın iyimser modda olduğunu söyledi.

Topix Endeksi 4 Haziran'da 1983'den bu yana en düşük seviyesini kaydetmesinden bu yana yüzde 12 sıçradı. Endeksteki yükselişte Euro Bölgesi liderlerinin bankaların kurtarma şartlarının gevşetilmesi ve merkez bankalarının gerekirse harekete geçeceği spekülasyonu etkili oldu. Topix'teki hisseler, defter değerlerinin 1.1 katından fiyatlanırken, bu oran Standard&Poor's 500 Endeksi için 2.2 katında seyrediyor.