Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları, yatırımcıların Avrupa'da ekonomik daralmanın daha da derinleştiğine yönelik işaretlerin arttığı bir ortamda, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararını beklemeleri ve Çin'de bakır talebinin zayıflamakta olduğu endişeleri ile birlikte, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalanıyor.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda (LME), seans içinde yüzde 0.4 kadar düşüp yüzde 0.2'lik artış göstermesinin ardından, fazla değişmeyerek, Seul saati ile 11:46'da ton başına 7,722.75 dolarda kaldı. Bakır fiyatları 3 Temmuz'da 7,823 dolara çıkarak 15 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Eylül vadeli bakır kontratı, tatil nedeniyle dün işlemlerin yapılmadığı New York Comex piyasasında yüzde 0.8 düşerek pound başına 3.511 dolara indi.

Mark Pervan başkanlığında Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analistleri, bugünkü raporlarında, "Fiyat hareketleri bugün, Avrupa Merkez Bankası'nın beklenen faiz indiriminin boyutu ve İngiltere Merkez Bankası'nın teşviklerde yapması beklenen artışın büyüklüğü ile yön bulacak" dedi.

Avrupa Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısında, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahinlerinin medyanına göre, 25 baz puan indirerek rekor düşük seviye olan yüzde 0.75'e çekmesi bekleniyor. Bloomberg'in diğer bir anketine göre ise, İngiltere Merkez Bankası'nın varlık alım programını 50 milyar sterlin artırması bekleniyor.

Avrupa ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde, bütçe kısıntılarının tüketici talebini azaltması ve şirketleri istihdam azaltmaya yönletmesi ile birlikte muhtemelen daralma gösterdi. Euro Bölgesi'nde hizmet ve imalat sanayi üretimi Haziran ayında, beşinci ay üst üste daraldı ve Almanya'da hizmet sektörü sürpriz bir şekilde geriledi.

Çin'de, hizmet sektörü Haziran ayında, son 10 ayın en yavaş genişlemesini gösterdi. Dünyanın en büyük metal kullanıcısı Çin'de, sanayi metallerine yönelik talep, Barclays Plc'nin bugünkü raporuna göre, inşaat ve ilgili sektörlerdei zayıflıktan dolayı sınırlı kalıyor.

Ekim vadeli bakır kontratı, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, fazla değişmeyerek ton başına 55,900 yuanda (8,798 dolar) kaldı.

LME'de, kalay kontratı yüzde 1.1 düşerek ton başına 18,941 dolara indi ve çinko yüzde 0.3'lük kayıpla ton başına 1,893 dolara geriledi. Aluminyum fazla değişmeyerek ton başına 1,957.75 dolarda kaldı. Nikel yüzde 0.4 yükselerek ton başına 17,000 dolara ve kurşun yüzde 0.5 kayıpla ton başına 1,896 dolara geldi.