Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse sentleri, yatırımcıların Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının toplantılarından çıkacak sonuçları beklemeleri ile birlikte fazla bir değişiklik göstermedi. ABD endeks vadeli kontratları düşerken, Asya hisseleri çok az değişiklik gösterdi.

Volkswagen AG ve Porsche SE, VW'nin Porsche'ta sahibi olmadığı yüzde 50.1'lik payı alma konusunda Alman vergi otoriteleri ile anlaşmaya varmasının ardından yüzde 3'ün üzerinde artış gösterdi. GKN Plc, Volvo AB'nin uçak motoru bölümünü alma konusunda anlaşmaya varılmasının etkisi ile yüzde 9.9'luk bir sıçrama gerçekleştirdi. Bankia SA, CEO'sunun istifasının ardından yüzde 1.8 değer kaybetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1'den de az bir düşüş göstererek, Londra saati ile 08:32'de 257.29 puana geriledi. Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı, dün ABD'de hisse senedi piyasalarının tatil nedeniyle kapalı olmasının ardından bugün yüzde 0.2 geriledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 0.1 geriledi.

Melbourne'de IG Markets piyasa analistlerinden Cameron Peacock, "Merkez bankalarının canlandırmaya yönelik adım atacağı beklentileri, devam eden ivmenin gerisinde kalıyor" dedi ve "Şimdi soru, Avrupa ve İngiltere merkez bankalarından gelecek politika açıklamaları, 'beklentiyi al, gerçeği sat' durumu mu yaratacak, yoksa yatırımcılar teşviklerle desteklenecek toparlanmayı mı satın alacak" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB), Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, politika faizini 25 baz puan indirerek, ilk kez yüzde 1 seviyesinin altına çekmesi ve deposit faizini ise sıfıra düşürmesi bekleniyor. Diğer bir Bloomberg anketine göre, İngiltere Merkez Bankası'nın tahvil alım programını 50 milyar sterlin (78 milyar dolar) yükselterek 375 milyar sterline çıkarması öngörülüyor.