Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, ekonomik yavaşlamayı tersine çevirme çabalarını artırdı. Çin Merkez Bankası, gösterge faiz oranlarını bir ay içinde ikinci kez düşürdü ve bankaların borçlanma maliyetleri üzerinde daha büyük çaplı iskontolar sağlamasına izin verdi.

Çin, yarından geçerli olmak üzere, bir yıl vadeli borç verme faizinde 31 baz puan ve bir yıl vadeli mevduat faizinde ise 25 baz puanlık indirime gitti. Merkez Bankası ayrıca, bankaların gösterge faizlerden yüzde 30'a kadar daha düşük faizle kredi sağlama imkanı da getirdi.

Çin, Avrupa'daki kargaşanın ihracatı ve gayrımenkul kısıtlamaların konut piyasasını olumsuz etkilemesi sonucu, altı çeyrektir yavaşlamakta olan ekonomik büyümeyi desteklemek için daha agresif bir şekilde hareket ediyor. Çinli yetkililer, iki imalat sanayi sektörü verisinin haziran ayında düşüş göstermesi ile birlikte, 13 Temmuz'da açıklanacak olan ikinci çeyrek GSYİH büyüme rakamları öncesi harekete geçti.

Hong Kong'da HSBC Holdings Plc Çin ekonomisti Qu Hongbin, "Eğer Çin yüzde 7.5 ya da hatta yüzde 8'in üzerinde bir büyümeyi sağlamak istiyorsa, politka ince ayarını genişletmek zorunda" dedi.

Çin Merkez Bankası 7 Haziran'da, hem gösterge borç verme faizini ve mevduat faizini 25'er baz puan düşürmüş ve bu hareket ile birlikte, 2008'den bu yana ilk kez faiz indirimine gitmişti. Yetkililer ayrıca bankalara, mevduatlara daha yüksek ve kredilere daha düşük faiz uygulama imkanı tanımıştı. Merkez Bankası, 29 Haziran'da yaptığı açıklamada, büyüme "hedeflenen alanda" kalsa bile, ince ayar politikasını sürdüreceğini kaydetmişti.