Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), borç krizinin Euro Bölgesi'ni resesyona sokma riski nedeniyle, politika faizini rekor seviyeye düşürdü ve gecelik mevduatlara faiz ödemeyeceğini kaydetti.

Avrupa Merkez Bankası politika yapıcıları bugün Frankfurt'ta biraraya geldi ve gösterge faiz olan temel refinansman oranını yüzde 1'den yüzde 0.75'e çekti. Bu hareket, Bloomberg News'un anketine katılan 64 ekonomistin 49 tarafından doğru tahmin edildi. AMB ayrıca mevduat faizini yüzde 0.25'ten sıfıra, marjinal borç verme faizini ise yüzde 1.75'ten yüzde 1.50'ye düşürdü. Başkan Mario Draghi, kararla ilgili açıklamalar yapmak üzere, Frankfurt'ta TSİ 15:30'da basın toplantısı yapacak.

Avrupa'daki borç krizinin tüm kıtada ekonomik büyümeyi olumsuz etkilemesi ve küresel ekonomik görünümü bozması ile birlikte, Avrupa Merkez Bankası, Başkan Draghi'nin geçen ay faiz indirimlerinin etkinliği konusunda şüphelerini dile getirmesine karşın, parasal koşulları gevşetme yönünde baskı altındaydı. Bugünkü adımlar talepte artış getirmeyebilir, ancak güç durumdaki bankalar için borçlanma maliyetlerini düşürecek ve geçen hafta Avrupalı hükümetlerin daha derin bir ekonomik birlik için attıkları adımların ardından güveni daha da destekleyecek.

Londra'da Societe Generale SA Avrupa ekonomisti James Nixon, "Gösterge faiz şu an için fazla bir önem taşımıyor, ancak mevduat faizinin sıfır seviyesine düşürülmesi, Avrupa Merkez Bankası'nı bambaşka bir bölgeye götürüyor" dedi ve "Eğer para piyasasını, bankaların bazı fonlama güçlüklerini çözme yönünde harekete geçirebilirseniz, bu durum, onların ekonomiye kredi sağlamalarını kolaylaştırır" değerlendirmesinde bulundu.