Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) da dün "sıfır faiz dünyasına" katılması, bankanın nihayetinde Fed ve İngiltere Merkez Bankası'nı takip ederek büyük çaplı varlık alımlarına gitmek zorunda kalabileceği spekülasyonunu güçlendiriyor.

Avrupa Merkez Bankası dünkü toplantısında gösterge faizini 25 baz puan indirerek, rekor düşük seviye olan yüzde 0.75'e çekti ve mevduat faizini de sıfır seviyesine indirdi. Ancak AMB Başkanı Mario Draghi, faiz indirimlerimin yalnızca "sınırlı" bir ekonomik etkisinin olabileceğini kaydetti. Parasal genişleme gibi diğer tedbirlere gidilip gidilmeyeceği sorusu üzerine, Draghi, "Politika seçeneklerimizin sonuna gelmekte olduğumuz gibi bir düşünce yok" dedi ve "Halen enflasyon risklerini kontrol altına almak için tüm cephanemiz hazır durumda" değerlendirmesinde bulundu.

Londra'da Barclay Plc şef Avrupa ekonomisti Julian Callow, "Avrupa Merkez Bankası pratik olarak tüm geleneksel cephanesini tüketti" dedi ve "Mevduat faizinin sıfır seviyesine düşürülmesi onları pratikte parasal genişlemenin eşiğine getirdi. Ancak bu, onların istedikleri bir adım değil" değerlendirmesinde bulundu.

Dün 45 dakikalık bir süre içinde, yeni bir küresel parasal teşvik dalgası şeklinde, Avrupa Merkez Bankası ve Çin Merkez Bankası faiz indirimlerine giderken, İngiltere Merkez Bankası varlık alım programını genişletti. Avrupa krizinin kıtada büyümeyi olumsuz etkilemesi ve dünya ekonomisinin görünümünü bozması ile birlikte, Avrupa Merkez Bankası, Başkan Draghi'nin faiz indirimin etkinliğine yönelik şüphesini dillendirmesine karşın, para politikasını gevşetme baskısı altındaydı.