Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Danimarka Merkez Bankası, politika yapıcıların sermaye akını ile mücadelede daha önce görülmeyen bölgeleri test etmesi ile birlikte, politika faizini rekor seviyeye düşürdü ve mevduat sertifikalarına uyguladığı faizi sıfırın altına çekti.

Gösterge faiz yüzde 0.45 seviyesinden yüzde 0.2 seviyesine çekilirken, mevduat oranı yüzde 0.05'ten eksi yüzde 0.2'ye indirildi. Kopenhag merkezli Nationalbanken bu kararını, dün Avrupa Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 0.75 seviyesine düşürmesinin ardından aldı. Nationalbanken bu kararı önceden programlanmış bir toplantıda almadı ve buı ayarlamayı yalnızca para birimi kronun euroya endeksli seyrini korumak için gerçekleştirdi. Danimarka kronu euroya endeksli seyrediyor.

Sydbank A/S başekonomisti Jacob Graven, veri öncesi yaptığı değerlendirmede, "Negatif mevduat faizinin finans piyasalarını ve kronu nasıl etkileyeceği konusunda bir deneyim yok" dedi ve "Bu, Danimarka ekonomisinin güçlü olduğunun bir işareti. İyi bir hareket. Tersi durum, yani mekrez bankasının kronu korumak için faiz yükseltmesi, çok daha kötü olurdu. Bizim lüks sorumuz var" değerlendirmesinde bulundu.