Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin ve Avrupa'daki faiz indirimlerinin, küresel ekonomideki güveni desteklemekte başarısız kalması ve Samsung Electronics Co.'nun satışlarının beklentinin altında gelmesiyle Asya Borsaları 2. gününde de düşüş kaydetti ve bu haftaki kazançlarını azalttı.

Satışlarının yüzde 31'ini Avrupa'da gerçekleştiren Japon fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc. yüzde 3 değer kaybetti. En büyük pazarı Çin olan Avustralyalı maden şirketi BHP Billiton Ltd., yatırımcıların, ekonomiye bağımlılığı yüksek şirketlerin hisselerini satması üzerine yüzde 1.2 düştü. Agricultural Bank of China Ltd. yüzde 3.1 kayıpla Çinli bankalar arasındaki düşüşe öncülük etti. Parco Co., J Front Retailing Co.'nun rakibinin çoğunluk hissesini satın alacağını söylemesinin ardından yüzde 3.1 primlendi.

MSCI Asya Pasifik Endeski yüzde 0.8 kayıpla 118.07 puana geriledi. Endekste değer kazanan her 3 hisseye karşılık 7 hisse değer kaybetti. Çin ve ABD'de ekonomik büyümenin, Avrupa'daki borç krizinden ötürü yavaşladığı endişeleriyle endeks, Şubat ayında kaydettiği bu yılın zirvesinden yüzde 8.4 düştü. Endeks bu hafta yüzde 0.7 yükseldi.

Piyasanın hâlâ daha ihtiyatlı olduğunu belirten Parker Asset Management Ltd.'ın yöneticilerinden Tim Riordan, merkez bankalarının bu hamlelerinin beklenmesinden ötürü daha önce fiyatlandığını söyledi. Riordan, AMB'nin her faiz indiriminin kazancının daha düşük olduğunu ifade etti.

Güney Kore Kospi Endeksi, endekste yüzde 16 ağırlığı bulunan Samsung'un öncülüğünde yüzde 1.2 düştü. Dünyanın en büyük televizyon ve cep telefonu üreticisinin satışları 47 trilyon won ile beklentinin altında kaldı. Şirkettin hisseleri yüzde 2.4 değer kaybederek 1.158 milyon wona geriledi.