Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da makina siparişlerinin 2005'ten bu yana en büyük düşüşünü kaydetmesi ve Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun, Çin ekonomisinin karşısındaki risklere dikkat çekmesinin ardından büyümedeki yavaşlamanın, kazançlara zarar verdiğine ilişkin endişeler arttı; Asya Borsaları son 1 ayın en en sert satışlarını gördü.

Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd., ABD'de tarımdışı istihdamın beklentinin altında kalmasının, metal fiyatlarındaki düşüşe neden olmasının ardından yüzde 1.8 değer kaybetti. Dünyanın en büyük zirkon üreticisi Iluko Resources Ltd., şirketin satış tahminlerini yüzde 50 aşağı çekmesinin ardından yüzde 22 düştü. Chia Overseas Land&Investment Ltd., Wen'in konut fiyatlarının sıçramasını önleyeceğini söylemesi üzerine Çinli imar şirketleri arasındaki düşüşe öncülük etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.4 kayıpla 116.95 puana gerileyerek, 8 Haziran'dan bu yana en sert düşüşüne işaret etti. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık 4 hisse değer kaybetti. Avrupa ve Çin'deki faiz indirimlerinin, ekonomik yavaşlamaya ilişkin endişeleri giderememesitle endeks 6 Temmuz'da da ekside kapanmıştı.

Uzun vadeli büyüme sorunlarının sürdüğünü belirten Mizuho Asset Management Co.'nun Tokyo'daki kıdemli fon yöneticilerinden Masahiko Ejiri, makroekonomik tablo konusunda karamsar olduğunu, bu sebeple savunmacı pozisyonlarda kaldığını söyledi. Ejiri, yavaşlayan büyüme için yetkililerden daha fazla hamle gerektiğini savundu.