Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İkinci çeyrek bilanço dönemine başlayan ABD'de kurumsal kazançlara ilişkin endişelerin etkisiyle New York Borsası 4. gününde de düşüş kaydetti. Standard&Poor's 500 Endeksi Mayıs'tan bu yana en uzun süreli kayıp dönemine işaret etti. İkinci çeyrekte en yüksek kâr oranları açıklaması beklenen teknoloji ve sanayi hisseleri, Applied Materials Inc. ve Cummins Inc.'in satışlarının beklentinin altında gelmesiyle sert satış gördü.

Bilgisayar işletimi üreticisi Advanced Micro Devices Inc., kazançlarındaki beklenmedik düşüşün üzerine yüzde 11 değer kaybetti. Emtia hisseleri, euronun dolar karşısında 2 yılın en düşük seviyesine işaret etmesiyle geriledi.

S&P 500 endeksi yüzde 0.8 kayıpla 1,341.47 puana düştü. Endeksin 4 günde kaydettiği kayıplar yüzde 2.4'e ulaştı. Dow Jones Endeksi de yüzde 0.7 düşüşle 12,653.12 puan oldu. Amerikan borsalarında 6.2 milyar hisse el değiştirdi ve işlem hacmi 3 aylık ortalamanın yüzde 7.4 aşağıda seyretti.

önümüzdeki birkaç çeyreğe yönelik kaygıların bulunduğuna dikkat çeken KeyCorp'un yatırım genel müdürü Bruce McCain, kazançlardaki hayal kırıklığının yalnızca bu çeyrekte değil, birkaç çeyrek daha devam edeceğine işaret ettiğini söyledi.

Kurumsal kazançlara yönelik endişeler, piyasada daha erken saatlerde kaydedilen kazançları sildi.

Analistler, S&P 500 şirketlerinin 2. çeyrek kazançlarında yüzde 1.8 düşüş öngörüyor. Bu düşüş, kâr oranlarında 2009'dan bu yana ilk azalmaya işaret ediyor.