Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yenin, Japonya Merkez Bankası'nın 2 gün sürecek toplantısının öncesinde euro karşısında 5 haftanın zirvesine tırmanarak ihracatçıların kazanç görünümüne zarar vermesiyle, Tokyo Borsası 5. gününde de düştü. Japon hisselerinin gösterge endeksi 3 aydan bu yana en uzun süreli kayıp dönemini kaydetti.

Satışlarının yüzde 20'sini Avrupa'da gerçekleştiren tüketici elektronikleri şirketi Sony Corp. yüzde 3.3 değer kaybetti. Japonya'nın en büyük enerji şirketi Inpex Corp., ham petroldeki düşüşün etkisiyle yüzde 2.2 geriledi. Bellek çipi test cihazları üreticisi Advantest Corp., şirketin tedarikçisi Applied Materials Inc.'in satış ve kâr tahminlerini aşağı çekmesinin ardından yüzde 3.4 düştü.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.5 kayıpla 8,815.54 puana geriledi. Endeksin işlem hacmi 30 günlük güniçi ortalamasının yüzde 16 altında seyretti. Geniş kapsamlı Topix Endeksi de yüzde 0.5 düşüş kaydederek 754.81 puandan işlem gördü. Endeksteki 33 sektör grubunun 23'ü düştü.

Piyasanın, özellikle gelişmekte olan ekonomilerde, yavaşlamanın ihracatçıları vuracağına yönelik endişeleri yansıttığını belirten Sompo Japan Nipponkoa Asset Management Co.'nun kıdemli yatırım yöneticilerinden Goya Nakao, yenin, şirketlerin tahmini dahilinde seyrettiğini, ancak hâlen daha yukarı yönlü risklerin bulunduğunu söyledi.

Topix Endeksi, 4 Haziran'da kaydettiği 1983'ten bu yana kaydettiği en düşük seviyesinden Euro liderlerinin kurtarma şartlarını gevşetmesi ve merkez bankalarının para politikalarını esneteceği spekülasyonlarının artmasıyla yüzde 8.5 sıçradı.

Endeksteki hisselerin ortalama fiyatı, defter değerlerinin 0.9 katına işaret ediyor. Bu oran S&P 500 hisseleri için 2.1 katı ve Stoxx Europe 600 Endeksi için 1.4 katında bulunuyor.