Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Banka Otoritesi EBA'dan yapılan açıklamaya göre Avrupa bankaları, bölgenin finansal sistemine olan güveni arttırmak için sermayelerini 94.4 milyar euro (116 milyar dolar) yükseltti.

EBA'nın açıklamasına göre bankalar, hisse senedi satarak, kârlarını tutarak ve daha düşük kalitedeki sermayeyi ortak hisseye çevirerek 72 milyar euro gelir elde ettiler. Geri kalan miktar ise bankaların, borçların risk oranını ölçmek amacıyla kullandığı modellerin düzeltilmesiyle sağlandı.

EBA Başkanı Andrea Enria, Londra'da yaptığı açıklamada "Bu sihirli değnek değil, durum hala hassas" dedi. Enria, "Fakat bankalar daha fazla sermayeye ihtiyaç duydu ve biz de bu uygulamaya gözle görülür bir destek verdik." vurgusunu yaptı.

Avrupa Banka Otoritesi, Aralık ayında bölgenin bankalarına 114.7 milyar dolarlık taze sermaye artırımına gitmelerini söyledi. Otorite, bankalardan egemen sermaye tamponu da denen euro bölgesi ülkelerinin de olduğu düşen tahvil fiyatlarına karşı korunmak için ek rezerv tutmalarını ve yüzde 9'luk sermaye oranın 1. aşamasını korumasını istedi.

EBA'nın açıklamasına göre aralarında Dexia SA, Bankia SA ve WestLB AG'nin de bulunduğu 10 banka programın bir parçası olmaktan çıkmakla beraber, çağrının yapıldığı zamandan bu yana gerçekleştirdikleri "bu denli derin bir yeniden yapılandırma" ile en son sermaye açığını 76 milyar euroya indirdi. Otorite, münferit bankalar ile ilgili rakam vermedi.

Daha önce bankaların hedeflerine ulaşmak için varlık kesintisine gitmelerine izin vermeyeceğini söyleyen EBA, bankaların varlıklarını 22.6 milyar euro azalttıklarını belirterek bunun reel ekonomide borç vermeyi etkilemediğinin altını söyledi.

Otorite Başkanı Enria, "eğer biz bunu yapmasaydık, bankalar sermayelerini artırmak için daha çok varlık varlık eritmeye çalışırlardı." dedi.