Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'da Hükümetin kamu sektöründe yapacağını açıkladığı 65 milyar euroluk yeni kesintilere, muhalefet partilerinden, sendikalardan ve sivil toplum kuruluşlarından hemen tepki geldi.

Başbakan Mariano Rajoy'un dün sabah mecliste açıkladığı yeni önlem paketlerinden sonra, çoğunluğu memur olan yaklaşık 200 kişilik bir grup meclis binası ve iktidardaki Halk Partisi'nin merkez binasının önünde toplanarak protesto gösterisi yaptı. ''Rajoy istifa'', ''Hırsızlar'' diye bağıran göstericilere karşı güvenlik güçleri önlem aldı.

Bu arada ülkenin iki büyük işçi sendikası UGT ve CC.OO. da yeni kemer sıkma politikalarına karşı 21 Temmuz'da İspanya'nın birçok kentinde gösteriler düzenleyeceklerini duyurdu. CC.OO. Genel Sekreteri İgnacio Fernandez Toxo ''Başbakan Rajoy'un açıkladığı yeni kesintilerde, bu krize sebep olan zenginler için hiçbir bir önlem yok. Bu krize onlar neden oldu, onlar ödesin. Bu yeni kesintiler vatandaşı iyice bunaltacak'' derken, UGT Genel Sekreteri Candido Mendez de ''Bu kararları uygulamak sorumsuzluk olur" şeklinde konuştu. Bazı sivil toplum örgütleri de, memurların ikramiyelerin kaldırılacak olmasının ayrımcılık olduğunu savunup, Portekiz'de olduğu gibi Anayasa Mahkemesi'ne başvurma için çalışma başlattıklarını duyurdu. Portekiz Anayasa Mahkemesi, geçtiğimiz hafta aldığı bir kararda sadece memurları kapsayan, ikramiyelerin kesilmesi kararını ayrımcı olarak tanıyıp, Hükümeti yeni adımlar atmak zorunda bırakmıştı.

Ayrıca İspanyol hükümetinin katma değer vergisinde yapacağını açıkladığı artışlar da bazı dernekler tarafından eleştirildi. Tüketiciler derneği FACUA-Consumidores ''Satın alam gücü azalacak ve tüketiciler, daha fakirleştirecek'' derken, turizm sektörü çalışanlarının derneği Exceltur da ''KDV'deki artış sadece turizm sektörü için değil, İspanyol ekonomisi için de ciddi zararlar doğuracak'' açıklamasında bulundu.

Hükümete yönelik tepkilere, ''Kırmızı çizgiler aşıldı'' diyen İspanyol Polis Konfederasyonu ile, ''2010 Haziran ayından bu yana alım gücümüz yüzde 25'e yakın düştü. Şimdi de Noel ikramiyelerinin kaldırılmasıyla maaşlarımız yüzde 3 ile 5 oranında kesintiye uğrayacak'' diyen Kamu Sağlık Çalışanları Konfederasyonu da katıldı.

Öte yandan ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) lideri Alfredo Rubalcaba, Başbakan Rajoy'un açıkladığı yeni önlem paketlerini, ''adaletsiz, ekonomik olarak uygunsuz ve işsizlere yönelik bir hakaret'' olarak yorumladı. Rubalcaba, yeni kesintilerin ''İspanya'yı krizden çıkarmayacağını, ekonomik küçülmeye sürükleyeceğini, daha fazla işsiz yaratacağını ve İspanya'ya olan dış güveni azaltacağını'' savundu.

Başbakan Rajoy'un 2015'e kadar kamu harcamalarında 65 milyar avroluk tasarruf öngören yeni önlem paketleri şu başlıklardan oluşuyor: Memur ve üst düzey kamu görevlilerinin Noel ikramiyeleri kaldırılacak, azaltılmış KDV oranı yüzde 8'den yüzde 10'a genel KDV oranı ise yüzde 18'den yüzde 21'e çıkartılacak, özel ve çevre vergilerinde artış olacak, bakanlıkların harcamalarında 600 milyon avroluk kesinti yapılacak, siyasi partilere ve sendikalara verilen devlet yardımında yüzde 20 azalma olacak, Sayıştay, Danıştay, Belediye gibi kurumlardaki meclis üyelerinin sayısı yüzde 30 azaltılacak, toplamda 24 ay olan işsizlik sigortasında 6. aydan sonra ödemeler azaltılacak, emeklilik sisteminde değişiklik yapılacak.