Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya'da 16 Kasım 2011'de Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun ataması ve parlamentoda çoğunluğa sahip partilerin desteğiyle ekonomik krize karşı kurulan, başbakanlığını ve ekonomi bakanlığını Mario Monti'nin üstlendiği teknokrat hükümette görev değişikliğine gidildi.

Göreve geldiği günden bugüne kadar krize karşı İtalya'nın bütçe açığını sağlamak ve ekonomik büyümeyi arttırmak için pek çok önemli düzenlemeyi yasalaştıran ve halen birtakım tasarruf içeren tedbirlerin kamuoyunda kabul görmesi için uğraşan Monti hükümetinde yapılan görev değişikliğiyle; Kasım 2011'den beri hem başbakanlığı hem ekonomi bakanlığını yöneten Mario Monti, ekonomi bakanlığı görevini, Vittorio Grilli'ye bıraktı.

Başbakan Monti'nin katıldığı bir toplantıda, İtalya'nın krizle savaşta zorlu bir yolda olduğu ve henüz bu yolun bitmediği mesajını vermesinin ardından ekonomi bakanlığı görevini Grilli'ye bırakması, krizle mücadele açısından önemli bir işaret olarak algılandığı yorumları yapılıyor.

Kabinenin 19. üyesi olan Vittorio Grilli, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun huzurunda, yemin ederek görevine başladı.

Grilli'yi yeni görevi dolayısıyla ilk tebrik edenlerden biri eski başbakan Silvio Berlusconi oldu. Berlusconi, İtalya ve Avrupa için hassas ve karmaşık bir dönemde işbaşına gelen Grilli'yi yeni görevi dolayısıyla tebrik edip, bol şans diledi.

19 Mayıs 1957 doğumlu olan Grilli, Milano Bocconi Üniversitesi Ekonomi ve Sosyal Bilimler mezunu. ABD'de Rochester Üniversitesi'nde ekonomi üzerine yüksek lisans ve doktorasını tamamlayan Grilli, ekonomi bakanlığına resmen atanmadan önce Monti'nin bu bakanlıktaki yardımcısı konumundaydı.