Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizinin dünya genelinde yavaşlamaya neden olması ve işe alımları azaltmasıyla Avustralya'da istihdam Haziran'da 4 aydan bu yana ilk kez düşüş kaydetti ve işsizlik oranı arttı.

Asya-Pasifik ekonomisinden gelen rakamlara göre Mayıs ayında görülen 27,800 kişilik artışın ardından Haziran'da istihdam 27 bin kişi azaldı. Avustralya'nın işsizlik oranı 2. ayında da artış kaydederek, yüzde 5.1'den yüzde 5.2'ye yükseldi. Beklenti istihdamda değişiklik olmayacağı yönündeydi.

İstihdam verisi Avustralya Merkez Bankası Başkan Glenn Stevens'ın Mayıs ve Haziran'da yaptığı 75 baz puanlık faiz indirimini de haklı çıkardı. Avustralya ekonomisi kaynak yatırımlarındaki artış, enflasyondaki soğuma ve Çin'in ekonomik görünümündeki kötülemeden ötürü ihracat fiyatlarının düşmesiyle ilk çeyrek yüzde 1.3 büyüdü ve beklentileri ikiye katladı.

İstihdam büyümesinin üçüncü çeyrekte de düşük seyrine devam edeceğini belirten Moody's Analystics'in ekonomistlerinden Katrina Ell, kötü gidişattan en çok etkilenenlerin  hizmet sektörü odaklı ülkeleri olduğunu söyledi.

Tam zamanlı istihdam Haziran'da 33,500 kişi azalırken, yarı zamanlı istihdamda 6,600 kişilik artış görüldü. Avustralya'nın katılım oranı da Haziran'a yüzde 65.4'ten yüzde 65.2'ye geriledi.