Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'i 3 yıldan bu yana gördüğü en zayıf büyüme, ülkenin başbakanı Wen Jiabao'nun üzerindeki emlak kontrollerinde daha fazla gevşemeye gitmesi yönündeki baskıları artırabilir.

Bloomberg Haber'in anketine katılan 38 ekonomistin medyan tahmini, Çin ekonomisinin ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 7.7 büyüyeceği yönünde. Çin ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 8.1 büyümüştü.

Ekonomideki yavaşlama, on yılda bir yapılan lider değişikliğinin öncesinde büyümeyi desteklemenin yollarını arayan Wen'in, konut fiyatlarını soğutmak için sürdüreceğini söylediği kontrolleri test edebilir. Avrupa'daki borç krizinin ihracatı azaltır, Fed de 5 yıldır düşüş kaydeden ABD konut piyasasını canlandırmaya çalışırken Çin'in konut balonunu önlemeye yönelik hamleleri, politika seçeneklerini daraltıyor.

Emlak sektörünü dahil etmeden ekonomide güçlü bir sıçramayı sağlamanın çok zor olacağını savunan Londra'daki Capital Economics Ltd.'ın Asya ekonomisti Mark Williams, Pekin hükümetinin emlak araçlarını yeniden gözden geçirmesinin gerekebileceğini söyledi.

Çinli liderlerin, büyümenin yüzde 8.5 civarında seyretmesini istediğini aktaran Williams, ancak Çin'in emlak sektörü olmadan yüzde 8'i aşamayacağını öngörerek, "İşlerin daha kötüye gitmesi Avrupa'dan gelecek tek bir şoka bakıyor" dedi.