Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Citigroup Inc., zayıf ekonomik toparlanma, hisse senedi piyasasındaki oynaklık ve başkanlık seçimlerine ilişkin belirsizliğin etkisiyle ABD'de tüketici harcamalarının yılın ikinci yarısında hız keseceğini söyledi.

Bankanın raporunda, bu durumun, "okul öncesi alışveriş" sezonunu bekleyen yatırımcıların işini zorlaştıracağı belirtildi.

Citigroup'un anketine katılanların yüzde 81'i yılın ikinci yarısında, bir önceki yıla kıyasla aynı ya da daha az harcama yapmayı planlıyor. Anket katılımcılarının üçte ikisi ekonominin kötüleyeceğini ya da ilerleme kaydetmeyeceğini düşünüyor.

New York'taki banka yavaşlamayı ilk, mağaza satışlarının Aralık'tan bu yana ilk kez beklentinin altında kaldığı Nisan ayında fark etti. Satışlar Mayıs ve Haziran'da da düşük tempoda ilerledi. Ankete göre şimdi toplam harcamanın yüzde 50'sini oluşturan ve Amerikan hisselerinin yüzde 90'ına sahip olan yüksek gelirli tüketiciler de, hisse senedi piyasasında volatilitenin artmasından ötürü harcamalarını azaltabilir.

ABD'de en son Hhgregg Inc. olmak üzere birçok perakendeci ve tüketici şirketleri satışlarının azaldığını açıkladı. Hhgregg Inc., televizyon satışlarının dibe vurmasıyla yıllık kâr beklentisinin önceki gün yüzde 17 düşürdü.

Proctr&Gamble Co., Tiffany&Co., Lowe's Cos. ve Tempur-Pedic International Inc. de yıllık kâr beklentilerini aşağı çeken tüketici şirketleri arasında oldu.

ABD'nin en büyük bonmarşesi Macy's Inc., Lululemon Athletica Inc., Limited Brands Inc. ve Clorox Co.'nun kâr tahminleri ise analistlerin beklentilerinin altında kaldı.