Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, PSA Peugeot Citroen’in fabrika kapatarak 8,000 kişiyi işten çıkarma kararının kabul edilemez olduğunu belirterek Avrupanın ikinci büyük otomotiv üreticisi ile planı yeniden gözxden geçirmesi konusunda ısrarcı olduğunu bildirdi.

Peugeot ceosu Philippe Varin'in yaptığı açıklamaya göre otomotiv üreticisi kayıplarını azaltmak adına bir fabrikasını kapatırken toplamda da 14,000 kişiyi işten çıkaracak. Varin, krizin derinliliğinin ve devam etmesinin Avrupa'daki işlerine zarar verdiğini ve bu düzenlemeyi yapmak zorunda kaldıklarını belirtti. Peugeot daha önce 6 bin kişilik kesinti yapmayı planlamıştı.

Katıldığı ulusal televizyon yayınında Fransa'nın Peugeot'nun kararına daha farklı yaklaşamayacağını belirten Hollande, hükümetin yerel otomotiv üreticileri tarafından satışların artırılması için destek araçları geliştirriken şirkete de planı tekrar gözden geçirmesi için baskı uygulayacağını vurguladı.

Hollande, " Plan söz konusu şartlarda kabul edilebilir değil ve edilmeyecek de. Peugeot, Aulnay'daki 39 yıllık fabrikasında üretimi durdururken Poissy yakınlarındaki fabrikada daha küçük araç üretimine odaklanacak. Paris merkezli şirket ayrıca operasyonel maliyeti karşılayabilmek için Rennes'deki fabrikada üretimi azaltacak. Peugeot'nun Aulnay fabrikası üretime devam etmeli." açıklamasında bulundu.

Peugeot'nun ilk yarıda 700 milyar euroluk zarar açıklaması bekleniyor. Geçtiğimiz yılın ortalarından bu yana ayda 200 milyon euro zarar eden otomobil üreticisi, 2014'ün sonlarına doğru maliyetini çıkarmayı hedefliyor. Piyasanın küçülme tahminini yüzde 5'ten yüzde 8'e çıkaran Peugeot, Renault SA ve Fiat SpA, Avrupa'da bu yıl satışları en çok düşen otomobil şirketlerden oldu.