Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın fiyatları, Avrupa'nın borç krizini kontrol altına almada güçlük çekeceği spekülasyonunun euroyu dolar karşısında son iki yılın en düşük seviyesine düşürmesi ve bunun sonucu alternatif yatırımlar için talebin azalmasının etkisi ile düştü.

Spot altın yüzde 0.4 düşerek ons başına 1,583.97 dolara kadar indikten sonra bir miktar toparlandı ve Singapur saati ile 09:49'da ons başına 1,584.48 dolar seviyesine geldi. Altın erken saatlerde yüzde 0.2'lik yükseliş göstermişti. Ağustos vadeli altın kontratı New York Comex piyasasında yüzde 0.5 düşerek ons başına 1,583.40 dolara kadar indikten sonra ons başına 1,584.30 dolara geldi.

Çin'in devlete ait en büyük yatırım grubunun bir birimi olan  Everbright Futures Co.'da makroekonomik stratejist Sun Yonggang, "Dolar altın için en büyük risk olmaya devam ediyor" dedi ve "Avrupa'daki kriz küresel büyüme için en büyük tehdit olarak kalmaya devam ediyor ve bu durum, doların yüksek seyrini sürdürmesini sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Başbakanı Merkel, liderler arasındaki görüş farklarını gidermek için yapılan Avrupa Birliği (AB) zirvesinden iki hafta sorna dün yaptığı açıklamda, borç krizini kontrol altına alma çabaları dahilinde, yükün ortak paylaşılması karşılığı Almanya'nın Euro Bölgesi üye ülkeleri üzerindeki daha fazla merkezi kontrol talebinde bir değişiklik olmadığını söyledi. Euro dolar karşısında 13 Temmuz'da 1.2163 dolara kadar inerek son iki yılın en düşük seviyesini gördükten sonra 1.2235 dolara geldi.

Yarın açıklanacak olan, para birliğinin en büyük ekonomisi olan Almanya'da yatırımcı güveninin, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Haziran ayındaki seviyesi olan eksi 16.9'dan Temmuz ayında eksi 20 seviyesine düşmesi bekleniyor. Altın genelde dolar ile ters yönde hareket etme eğilimi gösteriyor.

Spot gümüş yüzde 0.4 düşerek ons başına 27.21 dolara kadar indi ve son dört günde ilk düşüşünü gösterdi. Erken saatlerde yüzde 0.5 yükselen metal, ons başına 27.2475 dolar seviyesine geldi.

Nakit platin, yüzde 0.7 kadr yükseldikten sonra, fazla değişmeyerek ons başına 1,432 dolarda kalırken, palladyum yüzde 0.3'lük çıkışının ardından yüzde 0.4 geriledi ve ons başına 582.50 dolara indi.