Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun ekonomik büyümeyi desteklemeye yönelik önlemlerin yükseltileceğine dair yaptığı açıklamadan sonra yükseldi. Kazançlar, Asya firmalarının kârlarının düşeceği yönündeki endişelerden dolayı sınırlı kaldı.

Gelirinin büyük çoğunluğunu Çin'den kazanan kadın ayakkabıları üreticisi Belle International Holdings Ltd., Hong Kong'da yüzde 1.3 yükseldi. Whitehaven Coal Ltd. ise Avustralyalı maden yatırımcısı Nathan Tinkler'in, kömür üreticisinin geri kalanını satın almayı teklif etmesinden sonra yüzde 16'lık bir sıçrayış gösterdi. Kimyasal makine üreticisi Daekyung Machinery & Engineering Co., bir gemi üreticisinin firmayı satın alma teklifini geri çekmesiyle beraber Seul'de yüzde 7.3 düştü. Çinli telekomünikasyon ekipmanı üreticisi ZTE Corp., ilk çeyrekteki kârının yüzde 80 daha az gelebileceğini belirtmesi üzerine yüzde 14'lük bir kayıp yaşadı.

Düşen her iki hisseye karşılık üç hissenin yükseldiği, Japonya dışında MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 artarak Hong Kong saatiyle öğlen 12'de 404.42'ye yükseldi. Japon hisse senedi piyasaları resmi tatilden dolayı bugün kapalılar.

Melbourne merkezli UBS AG'nin Avustralya bölümü yatırım strateji yöneticisi George Boubouras "Çin'in daha fazla teşvik yapması için gözle görülür bir kapasite var" dedi. Boubouras, "Bu yalnızca daha çok faiz veya zorunlu karşılıkları indirmeyi içeren bir parasal perspektif değil de, aynı zamanda ek olarak hedeflenen mali teşvikleri de içerir" dedi.