Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Yıl boyunca, yoğun iş temposu ve yüksek fiyatlar nedeniyle tatile çıkma imkanı bulamayanlar, ramazan ayında turizm şirketlerinin indirim fırsatını yakalayabilecek.

Bir turizm grubunun yurtiçi turlar müdürü Suat Özbek, ramazan ayının bu yıl 20 Temmuz'dan itibaren başlayacağını, bu zaman diliminde tatile çıkacakları cazip fiyatların beklediğini söyledi.

Son 4-5 yıldır ramazan ayında talebin iç pazarda çok düştüğünü belirten Özbek, ''Aralık-ocak aylarında erken rezervasyon kampanyalarını ilan ederken, ülke genelindeki otellerin yüzde 95'i fiyatlarını düşürmüştü. Bu yıl da benzer bir sonucun görülmesini bekliyoruz'' dedi.

Temmuz ve ağustos aylarında otellerdeki doluluk oranları ve tatil eğiliminin en üst sınırda olduğunu ancak ramazan ayıyla bu yoğunluğun ramazan öncesi ve bayram dönemine kaydığını belirten Özbek, erken rezervasyon döneminde talebin beklenenden bile düşük rakamlarda kaldığını bildirdi.

Aslında bu ayların, otellerde en yüksek fiyatlardan tatil yapılan aylar olduğuna işaret eden Özbek, ''Bir önceki hafta boş oda sayısı ramazanın başladığı haftadan itibaren yüzde 50 oranında artıyor. Ramazan nedeniyle talep alınmadığı için, bu tarihlerde sezonun yüzde 30-35 altında bir fiyat indirimi uygulanıyor. Yani misafirler eğer ramazanda seyahat edebilme imkanına sahiplerse çok avantajlı fiyatlardan bir de üzerine 12 ay taksit imkanıyla ödeme koşullardan yararlanabilecek. Önümüzdeki günler için ne kültür turlarında ne Kıbrıs turlarında ne yurt içi ne de yurt dışı turlarda beklediğimiz talebi alamıyoruz'' diye konuştu.

Geçmiş yıllarda da turizm sektörünün aynı sorunu yaşadığını hatırlatan Özbek, yerli turistlerin fiyat ne kadar düşerse düşsün ramazanda seyahate çıkmayı çok fazla tercih etmediğini vurguladı.



-Bayram rezervasyonları talebinde patlama var


Yerli turistin tatilini iki parçaya ayırdığını ya da tamamen ramazan sonrasına bıraktığını dile getiren Özbek, şöyle konuştu:

''Ramazanın bitimi 18 Ağustos ile 10 Eylül arasındaki dönemde ciddi bir talep patlaması var. O dönem de fiyatta biraz yüksek sezondan avantajlı hale geliyor. Oteller açısından değerlendirdiğimizde iç pazardaki boşluğu dış pazarla Avrupa ve Rus pazarıyla dengeleyebilecek tesislerde sıkıntı görünmüyor. Ama bu boşluğu doldurmakta temmuz-ağustosta özellikle Ege'de yer alan Marmaris, Bodrum gibi destinasyonların önemli görevi var. Genel bazda değerlendirdiğimizde geçen senenin sezon başından bugüne kadar yüzde 12 gibi üzerindeyiz. Ancak ramazanda da yüzde 50 oranında bir düşüş yaşanacaktır.''

 

AA