Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

 

 

 

Avrupa enflasyonu, bölgenin 3 yılda 2. resesyona doğru ilerlemesiyle birlikte geçtiğimiz ay yatay seyrederken, Mayıs ayı ithalatı geriledi.

Lüksemburg'daki Avrupa Birliği istatistik kurumunun verilerine göre 17 ülkenin yer aldığı Euro Bölgesi enflasyon oranı, 29 Haziran'da yapılan tahminleri doğrulayarak Mayıs ayındaki oranını değiştirmedi ve yüzde 2.4'te kaldı. Diğer verilere göre Euro Bölgesi ithalatı mevsimsel olarak Nisan ayından bu yana yüzde 0.9 gerilerken, ihracat yüzde 0.3 büyüdü.

Bölgenin ekonomik düşüşü devam ettikçe şirketler maliyet düşürmeye ve işçi çıkarmaya yöneliyorlar. Avrupa'nın en büyük ikinci araba üreticisi PSA Peugeot Citroen, 12 Temmuz'da yaptığı açıklamada 14,000 işçiyi çıkaracağını açıklarken, Avrupa Merkez Bankası, enflasyon baskısının azalmasıyla beraber bazı risklerin somutlaştığını söyleyerek borçlanma maliyetlerini rekor düşük seviyeye çekti.

En az 7 Euro Bölgesi üyesi resesyonda iken, ilk çeyrekte bölge genelinde bir sıkışmayı engellemeye yardımcı olan Alman ekonomisi de soğumaya başladı. Servis ve imalat üretimi Haziran ayında düşerken, Alman iş dünyası güveni iki yıldan fazlasının en düşük seviyesine geriledi.

Dünya genelindeki ekonomilerin bocalaması devam ederken enerji maliyetleri düşüşe geçti. Ham petrol fiyatları bu sene yüzde 12'nin üzerinde bir gerileme kaydetti, Euro Bölgesi'nde enflasyon baskısını rahatlatmakla beraber Avrupa Merkez Bankası'nın borçlanma maliyetini düşürmesi ve kredi alımını cesaretlendirmesi için elini kuvvetlendirdi.