Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD perakende satışları Haziran ayında beklenmedik bir şekilde düşüşünü 3. aya taşıdı ve sınırlı istihdam artışının, ekonominin büyük bölümüne zarar vermeye başladığına yönelik bir sinyal olarak yorumlandı.

Washington'da bulunan ABD Ticaret Bakanlığı'nın bugün açıkladığı verilere göre yüzde 0.5'lik düşüş, Mayıs ayındaki yüzde 0.2'lik düşüşü takip etti. Bu gerileme Bloomberg'in yaptığı en kötümser medyan tahmini olan yüzde 0.2 artışın çok altında kaldı. Siparişlerin 3 ay veya daha fazla süre düştüğü son zaman periyodu Temmuz ve Aralık 2008 arasında yaşanmıştı. Zayıflayan istihdam piyasası, ekonominin yüzde 70'ine tekabül eden harcamaları destekleyecek gelirleri ve hanehalkı güvenini temelinden sarsıyor. Target Corp. ve Macy's Inc. gibi perakendecilere yapılan harcamalarda artış olmadığı sürece, büyümenin ivme kazanmasında zorluk yaşanacaktır.

Ohio'daki Huntington National Bank ekonomi yöneticisi George Mokrzan tüketicilerin "ikinci çeyrek boyunca yavaşladığını" söyledi. Mokrzan, "Yüzde 8.2'lik işsizlik oranı hala çok yüksek ve negatif ve bu tabii ki tüketiciler üzerinde bir etki bırakıyor" dedi.