Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdi.

Böylelikle, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5,75, gecelik faiz oranlarından Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 5, borç verme faiz oranı yüzde 11,5, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 14,5'te tutuldu.

Merkez Bankası, faiz kararı sonrası yaptığı açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid etttiğini ve yurt içi nihai talebin beklenen doğrultuda ılımlı bir toparlanma eğilimi sergilemekte, ihracatın ise küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen artış eğilimini korumakta olduğunu kaydetti. Banka, bu doğrultuda, toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüşü desteklerken cari işlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam ettiğini belirtti.

Merkez Bankası, açıklamasında, "Kurul, enflasyonu etkileyen unsurlardaki olumlu gelişmelere bağlı olarak yılsonu enflasyon tahmininin sınırlı oranda aşağı çekilebileceğini ifade etmiştir. Bununla birlikte, enflasyonun bir süre daha hedefin üzerinde seyredecek olması fiyatlama davranışlarına dair temkinli bir duruş gerektirmektedir. Bu çerçevede Kurul, küresel ekonomiye dair belirsizlikleri de göz önüne alarak, para politikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağını belirtmiştir. Alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır" şeklinde görüş bildirdi.

Merkez Bankası ayrıca, PPK'nın, finansal istikrarı desteklemek amacıyla, Türk lirası yükümlülükler için tutulması gereken zorunlu karşılıkların Döviz cinsinden tesis imkânına dair getirilen esnekliğin bir miktar daha artırılmasını uygun bulduğunu belirtti ve "Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, PPK'nın geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır" dedi.