Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Merkez Bankası'nın faiz kararı piyasalarda etkisini hissettirdi. Kararın ardından dolar 1.80 liranın üzerine çıkarken, gösterge tahvilin faizi yüzde 7.81'i gördü.

Bloomberg HT'ye değerlendirmede bulunan piyasa uzmanları, Merkez Bankası'nın kararının beklentiler doğrultusunda olduğunu, ancak bazı uzmanların faiz koridorunun üst sınırının düşürülmesi beklentisinde olduğunu kaydettiler. Uzmanlar, Merkez Bankası'nın orta vadede koridorun üst sınırını düşüreceği görüşünü savundular.

Akbank Hazine'den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kerim Rota, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, bazı bankacıların faiz koridonunun üst sınırında düşüş beklediğini, ancak Merkez Bankası'nın beklemeyi tercih ettiğini söyledi. Rota, "Önümüzdeki birkaç ayda, Merkez Bankası faiz koridorunun üst sınırını düşürebilir. Eylül ayı ya da en geç Ekim ayında bu adım atılacak. Ekonomik ortam oluştu. Merkez Bankası biraz daha gözlemek istiyor" dedi.

Enflasyondaki düşüşün sürmesinin beklenmesi ve yurtdışından gelişen ülkelere para girmesi ile birlikte olumlu bir hava oluştuğunu kaydeden Rota, "Tahvil faizlerinde 50 ila 75 baz puanlık bir düşüş olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Nomura Başekonomisti Olgay Büyükkayalı, Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, Avrupa'da risklerin henüz bitmediğini, bu nedenle Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmeyerek beklemede kaldığını kaydederek, repo faizlerine bakıldığında, zaten faizlerin üst sınırının düşmüş durumda olduğunu söyledi. Büyükkayalı, Merkez Bankası'nın önceki açıklamalarına paralel ve dengeli bir açıklama yaptığını vurguladı.

Büyükkayalı, "Orta ve uzun vade, Merkez Bankası faiz koridorunu daraltacak. Uzun vadede bu koridorda kalınması belirsizlik yaratıyor. Enflasyon düşüşte. Merkez Bankası, beklentileri yönetmek için koridoru daraltmalı. Daha dar bir faiz koridoru belirsizliği azaltacak. Dünya faiz indirimi işaretleri veriyor. Merkez, yurtdışındaki merkez bankalarını izliyor. Daha sonra faizi indirebilir" şeklinde görüş bildirdi.