Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse sentleri, beklenenden daha iyi çıkan şirket karları ve kötü çıkan ekonomik verilerin Fed'i ilave teşviklere yönelteceği beklentileri ile yükseldi. Bu hareket sonucu, gösterge endeks Standard & Poor's 500 (S&P 500) son iki ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Dünyanın en büyük bilgisayar hizmetleri sağlayıcısı International Business Machines Corp. ve en büyük internet üzerinden satış şirketi EBay Inc., karlarının tahminlerden daha iyi çıkmasının desteği ile en az yüzde 3.7'lik yükselişler gösterdi. Walgreen Co., Express Scripts Inc. ile kontratını yenilemesinin ardından yüzde 12'lik bir sıçrama gerçekleştirdi. Morgan Stanley, işlem gelirlerindeki düşüşe bağlı olarak karının beklenenden düşük çıkması sonucu yüzde 5.3 değer kaybetti.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.3 yükselerek, 3 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesi olan 1,376.51 puandan kapandı. Dow Jones Endeksi 34.66 puan ya da yüzde 0.3 yükselerek günü 12,943.36 puandan tamamladı. Nasdaq Bileşik Endeksi ise yüzde 0.8 yükselerek 2,965.90 puana geldi. S&P 500 Endeksi'ndeki şirketlerin el değiştiren hisse adedi bugün 7 milyar oldu. Bu, son üç ayın ortalamasının yüzde 4.8 üzerinde.

Philadelphia Trust Co. şef yatırım yetkilisi Richard Sichel, "Çok iyi şirket karları görüyoruz, ancak bugün hayalkırıklığı yaratan ekonomik veriler de vardı" dedi ve "Eğer durum kötüye giderse, Fed'in birşeyler yapacağı şeklinde bir rahatlık var. Bekleyip görmek zorunda kalacağız" değerlendirmesinde bulundu.

S&P 500 Endeksi, bugünkü yükselişi ile birlikte, üç günlük kazancını yüzde 1.7'ye genişletti. Bloomberg News'un derlediği verilere göre, S&P Endeksi'nde şimdiye kadar bilançosunu açıklayan 102 şirketin yaklaşık yüzde 71'i analistlerin beklentilerinden daha iyi kar açıkladı. Verilerin gösterdiği üzere, analistler, yılın ikinci yarısında, şirketlerin karlarında yüzde 2.1 düşüş olacağı tahmininde bulundular.