Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Çin'de emlak piyasası üzerindeki kısıtlamaların süreceği yolundaki haberlerin, metale yönelik talebin olumsuz etkileneceği beklentilerini artırması sonucu, ikinci hafta ard arda gösterdiği kazançları daralttı.

Üç ay vadeli bakır, Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.3 düşerek ton başına 7,707 dolara kadar indikten sonra, Şanghay saati ile 14:58'de, fazla değişmeyerek ton başına 7,719 dolarda kaldı. Kontrat bu hafta yüzde 0.2 yükseldi. Eylül vadeli bakır kontratı, New York Comex piyasasında yüzde 0.9 düşüşle pound başına 3.5025 dolara indi.

Çin resmi haber ajansı Xinhua'nın bir hükümet sirkülerine dayandırdığı haberine göre, ülkede emlak piyasası üzerindeki kısıtlamalar gevşetilmeyecek ve hükümet, konut fiyatlarındaki sıçramayı önlemek için, konut politikalarında gevşemeye giden yerel yönetimlere, kısıtlamalara sıkı biçimde uyma talimatı gönderdi.

Şanghay'da Xiangyu Futures Co. analisti Wang Ning, "Son ralli, dışarıdan iç piyasaya yönelik talebin de yavaşlaması ile birlikte, iç piyasadaki alıcıların beklemede kalmasına neden oldu" dedi.

Kasım teslimatı bakır kontratı, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.6 düşerek, ton başına 55,910 yuandan (8,773 dolar) kapandı.

Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc., maden sıralamasındaki değişiklikleri, Endonezya'da yeraltı madencilik çalışmalarına daha yavaş bir başlangıcı ve Şili'de El Abra madenindeki üretime revizyonları işaret ederek, 2012 yılı bakır satış tahminini, Nisan ayındaki seviyesi olan 3.7 milyar pounddan 3.6 milyar pounda düşürdü.

LME'de, aluminyum, çinko, kurşun ve kalay fiyatları düşerken, nikel yükseldi.