Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Çin'in emlak piyasasında uyguladığı kısıtlamaları sürdüreceği yolundaki haberler ve Avrupa borç krizinin küresel büyümeyi olumsuz etkilediği yolundaki endişelerin artmasından olumsuz etkileniyor. Bu ortamda, hisse sentleri düşerken, petrol son dokuz haftanın en yüksek seviyesinden geriledi. Euro önemli para birimelrinin büyük bölümü karşısında değer kaybetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi ve Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı, Londra saati ile 08:04'te yüzde 0.2 düştü. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 geriledi. Euro, Avrupa maliye bakanlarının bugün İspanya bankalarına yardım için koşulları telekonferans yoluyla görüşmelerinden önce, dolar ve yen karşısında yüzde 0.1 düşerken, Almanya'nın iki yıl vadeli tahvillerinin faizi 11'nci gün üst üste sıfırın altında kaldı.

HSBC Holdings Plc. hisse senedi stratejisti Steven Sun, "Piyasa için, ortam oldukça zorlu olmaya devam edecek" dedi ve "Merkez bankaları küresel anlamda, finans piyasalarındaki volatiliteyi düşürmek ve aşağı yönlü büyüme risklerini önlemek için para politikalarını gevşetiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Resmi haber Ajansı Xinhua'nın bir hükümet sirkülerine dayandırdığı haberine göre, Çin emlak piyasasındaki kontrolleri gevşetmeyecek ve hükümet, konut politikalarını gevşeten yerel yönetimlere, bu kısıtlamaları "sıkı bir şekilde uygulamaları" talimatını verdi. Societe Generale SA'ya göre, karını açıklayan Borsaya kote 760 Çin şirketinin yarıdan fazlası, geçen yıla göre daha düşük kar etti ve bu sayı, 2009 yılının ilk altı ayından bu yana en kötü dönemi işaret ediyor.

ABD'de ise, Bloomberg News'un derlediği verilere göre, S&P 500 Endeksi'nde şimdiye dek karını açıklayan 110 şirketin yüzde 71'i, analistlerin tahminlerinden daha iyi kar etti. Bu grubun karı yüzde 0.7 düştü.