Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa telekomünikasyon ve teknoloji hisseleri yükselerek, Çinli gayrimenkul geliştirme şirketlerinin, hükümetin konut sektöründeki kısıtlamaları gevşetmeyeceği yönündeki endişelerden kaynaklanan düşüşünü gölgede bıraktı.

China Unicom (Hong Kong) Ltd. yüzde 7 yükseldi ve Tencent Holdings Ltd., verilerin Çin'de cep telefonlarının, masaüstü bilgisayarları en popüler internet portalı alanında geride bırakmasıyla son iki haftanın zirvesine çıktı. Poly Real Estate Group Co. gibi Çinli müteahhitlik firmaları Şanghay Borsasında büyük düşüş yaşadı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1'den daha az yükselerek Hong Kong saatiyle 15:12'de 941.35 puana çıktı. Endeks bu hafta yüzde 1.6 yükselerek 29 Haziran'la biten haftadan beri en dik çıkışı gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Çin İnternet Şebekesi Bilgi Merkezi'nin verilerine göre, Çinli  kullanıcıların üçte ikisi telefonlarını kullanarak internete erişim sağlıyorlar. Çin resmi haber ajansı Xinhua'ya göre, Çin hükümeti konut kontrol politikalarını gevşetmeyecek, tersine, emlak piyasasını sıkı denetim altına alarak konut fiyatlarının tekrar sıçramamasını engellemeyi amaçlayacak.

CIMB-Principal Asset Management Bhd.'nin şef yatırım uzmanı Raymond Tang, "Her gün haberlerde birçok şey var ve insanlar artık yoruluyor" dedi. Çin'in kısıtlamaları devam ettirme hamlesi "hisse senetlerinin fiyatlarına yardımcı olmuyor" diyerek yine de uzun vadede bir balonun oluşmasını engelleyebileceğini söyledi.