Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisseleri, euro ve emtia, Çinli liderlerin konut sektöründe spekülasyona göz açtırmayacağını belirtmesi ve Avrupalı liderlerin İspanya'nın borç krizini hafifletmek için yeterli önlem almadığı endişesiyle düşüşe geçti. ABD hisseleri, son 4 gündür ilk defa düşüş yaşadı.

Standard & Poor's (S&P) 500 Endeksi yüzde 0.6 gerileyerek New York saatiyle 09:38'de 1,368.40 puana düştü. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.2'lik kayıp yaşayarak, 7 haftalık ilerleyişine ara verdi. S&P GSCI endeksi yüzde 0.8 düşerken, petrol, New York'ta yüzde 1.6 geriledi.

Euronun dolar karşısında yüzde 0.8'lik kayıp yaşamasıyla yatırımcılar, Avrupalı maliye bakanlarının İspanyol bankalarına yardım paketini onaylamasına rağmen, rekora koşan Alman tahvilleri yerine İspanyol tahvillerinin ek getiri sağlamasını talep ediyorlar.

Cleveland merkezli KeyCorp'un şef yatırım stratejisti Bruce McCain, "Problem uzağa gitmedi ve sinir bozucu tarafı şu ki daha da derinleşiyor" dedi. McCain, "İspanyol hayaleti tekrardan yükseliyor. Sorun sadece bankalar değil. Bölgesel hükümetlerin de yardıma ihtiyacı var. Piyasada coşkun bir canlılık görebilmemiz için küresel ekonomik gelişmeye ihtiyacımız var. Her şey henüz daha iyi olmuş değil" diye sözlerini sürdürdü.

İspanya, resesyonun önümüzdeki seneye de uzayacağını belirtti. İspanya Bütçe Bakanı Cristobal Montoro, Gayrısafi yurt içi hasılanın (GSYH), hükümetin Nisan ayında yaptığı yüzde 0.2'lik artış tahminin aksine, yüzde 0.5 düşmesini beklediklerini söyledi.