Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brezilya'da enflasyon bu ay beklenmedik bir şekilde yükseldi. Bu durum, yatırımcıların, merkez bankasının yakında, borçlanma maliyetlerini rekor seviyeye indiren faiz indirimi döngüsüne son vereceği beklentilerini güçlendiriyor.

IPCA-15 fiyat endeksi ile ölçülen tüketici fiyatları, ayın başından 13 Temmuz'a kadarki sürede, yüzde 0.33 arttı. Bu oran, Bloomberg News'un anketine katılan 42 analistin tahminlerinin tümünden daha yukarıda çıktı. Bu ankete katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, tüketici fiyatlarının yüzde 0.18 artması bekleniyordu. Yıllık enflasyon ise son 10 ayda ilk kez yükselerek yüzde 5.24'e çıktı.

Brezilya Merkez Bankası, yavaşlayan küresel büyümenin Latin Amerika'nın en büyük ekonomisinde dezenflasyonist etki yaratacağını kaydederek, politika faizi olan Selic oranını Ağustos ayından bu yana 450 baz puan düşürdü ve yüzde 8 ile rekor seviyeye çekti. Bugünkü verinin işaret ettiği üzere, enflasyonun endişe kaynağı olarak kalması ile birlikte, yatırımcıların merkez bankasının gösterge faizi yüzde 7.25'e kadar çekeceği yolundaki beklentileri zayıfladı.

Sao Paulo'da SulAmerica Investimentos'tan başekonomist Newton Rosa, "Aşağı trend gücünü kaybetti ve şimdi enflasyonun yüzde 5'in üzerinde dalgalandığını göreceksiniz" dedi ve "Bu durum, merkez bankasının faizlerde düşüşe devam etme imkanını sınırlamaya başladı" değerlendirmesinde bulundu.