Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı politika yapıcılar, İspanya bankaları için hazırlanan yardım planının onaylanmasının ardından euronun dolar karşısında iki yılı aşkın sürenin en düşüğüne inmesi ve yen karşısında 2010 yılından bu yana en düşük seviyesini görmesi ile birlikte, bir kez daha ekonomik kargaşa ile mücadele çabalarına piyasalardan "güven oyu" alamadı.

Euro maliye bakanlarının kararı diğer bölgelerdeki sıkıntıları gideremedi. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, resesyonun ikinci yıla da sarkacağını öngörürken, Valencia, merkezi hükümetten yardım talebinde bulunacağını kaydeden ilk bölge oldu. İtalya Başbakanı Mario Monti, borçlanma maliyetlerindeki hızlı yükselişin suçunu İspanya'daki istikrarsızlığa yüklerken, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in bir müttefiki, Yunanistan'ın eurodan çıkabileceği görüşünü destekledi.

Londra'da Monument Securities Ltd. sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Marc Ostwald, "İnsanların yeniden yapılandırma ve borcu inkar etme noktasında bulunduğumuzun farkında olduğu bir durum arıyoruz" dedi ve "Bu acımasız bir gerçeklik. Euro Bölgesi'nin ikna ve blöf yaklaşımı yalnızca durumun kötüleşmesine neden oldu. Ancak bu artık uygulanabilir bir strateji değil. Artık çatırdama noktasına geliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasalardaki düşüşler, Avrupalı liderlerin Yunanistan için ikinci kurtarma paketi taahhüdünde bulunması, bankalara yardım için kurtarma fonunu güçlendirmeleri ve İspanya ve İtalya'yı korumak için kredi hatlarını genişletmelerinden tam bir yıl sonra gerçekleşti. Bu çabalar yeterli olmadı ve Yunanistan şimdi, tarihin en büyük borç yeniden yapılandırmasının ardından daha fazla yardım için mücadele ediyor. İspanya ise borçlanabilmek için rekor faizler ödüyor.